STUDIU câte mese gătite acasă mănâncă românii şi câte legume consumă

1 shutterstock 124589956 jpg jpeg

Consumatorii români iau în medie trei mese pe zi, dintre care două sunt gătite în casă, şi doar o jumătate de masă este bazată pe alimente de origine vegetală, potrivit unui studiu recent.

Aproape o treime dintre români consumă conserve de legume de mai mult de trei ori pe săptămână, în timp ce majoritatea consumă legume congelate sau la conservă o dată sau de două ori pe săptămână (49% congelate, 51% la conservă).

75% din participanţii la studiu sunt de acord că scăderea sau eliminarea consumului de produse de origine animală şi reorientarea către alimente de origine vegetală pot avea o contribuţie importantă la starea personală de sănătate, arată datele obţinute în cadrul unei cercetări realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producător de legume congelate şi conservate.

Referitor la impactul asupra mediului, cea mai importantă modalitate de a proteja planeta este, în opinia majorităţii participanţilor (73%), reducerea risipei de alimente, respectiv a cumpăra mai puţine alimente sau a cumpăra în mod mai organizat.

67% din participanţi sunt de acord că regimul alimentar cel mai sănătos este unul care include un aport moderat şi echilibrat din toate grupele alimentare, atât alimente de origine animală, cât şi vegetală.

La studiu au participat 812 persoane cu vârste între 25 şi 55 de ani, având cel puţin studii medii şi care locuiesc în oraşe cu peste 150.000 de locuitori.

Cum mâncăm

Participanţii la studiu afirmă că regimul lor alimentar constă în 30-40% carne, 30-40% legume şi fructe şi 20-40% lactate şi ouă. Cu puţine excepţii, majoritatea participanţilor afirmă că legumele şi fructele reprezintă o parte foarte importantă a regimului alimentar personal, principalul lor avantaj fiind aportul de vitamine. Pentru mulţi oameni, legumele reprezintă modalitatea tipică de „echilibrare” a prezenţei cărnii la fiecare masă (ca aliment complementar). Legumele (inclusiv toate leguminoasele) sunt considerate drept modalitatea cea mai bună de a include în dietă vitaminele esenţiale. Însă opţiunea este de regulă una de tip raţional: oamenii ştiu că legumele sunt sănătoase şi încearcă să le includă în regimul lor alimentar, dar nu au un „ataşament emoţional” real faţă de acestea, în timp ce proteinele animale, mai ales brânzeturile, generează un răspuns emoţional mult mai puternic.

Pandemia umple altfel farfuria

Pandemia şi-a pus amprenta şi asupra modului în care mâncăm, în moduri diferite în cazul celor care muncesc de acasă faţă de cei care s-au aflat în prima linie (nu doar personal medical şi de ordine publică, ci şi vânzători, personal de relaţii cu publicul etc.). Majoritatea persoanelor care au început să lucreze de acasă afirmă că au devenit mai atenţi la regimul şi obiceiurile lor alimentare, precum şi la calitatea alimentelor pe care le consumă; tot aceştia afirmă că de când lucrează de acasă gătesc mai mult sau au învăţat să gătească.

În cazul lucrătorilor din prima linie, ultimul an şi jumătate a adus un impact negativ în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare. Aceştia au fost mai puţin atenţi la alimentele pe care le consumă, au înlocuit adesea alimentele nutritive cu unele uşor de consumat, care oferă o senzaţie imediată de saţietate (de regulă carbohidraţi) şi au avut un program haotic al meselor principale ale zilei.

Persoanele care afirmă că obiceiurile lor alimentare s-au îmbunătăţit în ultimul an şi jumătate raportează un consum crescut de legume şi fructe ca fiind una dintre îmbunătăţirile pe care le-au pus în practică, în paralel cu alegerea unor alimente de calitate mai bună şi cu consumul crescut de mâncare gătită acasă.

Ce public iubeşte miniconservele şi de ce?

Participanţii la studiu consideră conservele de legume drept cea mai bună opţiune în cazul leguminoaselor. Explicaţia: sunt cel mai simplu de gătit şi de folosit într-un fel de mâncare, putând fi consumate chiar direct din conservă. Conservele ajută la introducerea în regimul alimentar a unor leguminoase valoroase din punct de vedere nutritiv, dar care sunt în general greu de preparat sau necesită un timp îndelungat de gătire, mai spun repondenţii.

Bonduelle continuă demersurile din 2021 de a inova şi de a lansa game noi, obiectivul principal fiind diferenţierea şi adaptarea mixului de produse la tendinţele pieţei. Noile miniconserve Bonduelle reprezintă o noutate în categoria de legume în conservă şi îi oferă consumatorului soluţia perfectă pentru nevoia de a consuma legume în cantităţi mici şi cu un timp de pregătire redus, fiind disponibile într-un format unic, cu un pachet care conţine două miniconserve.

Miniconservele Bonduelle se găsesc în patru variante – porumb şi alte trei super-alimente, fasole neagră, năut şi quinoa – şi sunt comercializate în pachete de câte două miniconserve a câte 106 ml fiecare, pentru a aduce un plus de savoare oricărui preparat, dar şi pentru a reduce risipa alimentară printr-o cantitate potrivită unei singure porţii sau unui singur fel de mâncare. Datorită dimensiunii practice a ambalajului miniconservelor Bonduelle, consumatorii pot adăuga legumele preferate, deja preparate la aburi şi gata de utilizare, pentru a da culoare şi aromă în orice preparat, fie acesta o salată, o gustare rece sau una caldă.

„Noile miniconserve reprezintă o soluţie pentru mai multe dintre problemele întâmpinate de cei care vor să mănânce legume mai des şi la mai multe mese. Sunt uşor de pregătit, sănătoase, fiind gătite la abur şi gata de utilizare, perfecte pentru reducerea risipei alimentare, reprezentând cantitatea perfectă pentru o masă. Există percepţia eronată că o dietă în care se regăsesc mai multe legume consumă timp şi este mai dificil de abordat pentru persoanele active, care nu au mult timp pentru pregătirea meselor. Miniconservele sunt dedicate în special celor care nu au timp de gătit şi care vor să introducă vegetalele sănătoase în dieta lor echilibrată. În plus, oferim idei de reţete diverse, uşor de gătit, chiar pe ambalaj!”, spune Suzana Gherasim, Brand Manager Bonduelle România & Moldova.

Miniconservele cu năut sunt o sursă bogată de fibre, iar cele cu porumb adaugă culoare, o textură crocantă şi un gust delicious în orice reţetă. Miniconservele cu quinoa sunt perfecte atât pentru un mic-dejun săţios care oferă energie atât pentru întreaga zi, cât şi pentru salatele sau garniturile servite la prânz sau cină, iar cele cu fasole neagră pot fi preparate într-o varietate de feluri.Ca urmare a campaniilor de sampling pentru noua gamă de miniconserve lansată de Bonduelle, consumatorii au realizat chiar şi un top al produselor preferate: porumbul dulce (deja consacrat în rândul consumatorilor), fasolea neagră, năutul şi apoi quinoa. Majoritatea celor care le-ar cumpăra sunt femei din categoriile de vârstă active.

„Modificările stilului de viaţă sau adaptarea comportamentului consumatorilor la un stil de viaţă mai alert îi determină pe aceştia să se orienteze către produse uşor şi rapid de preparat. Consumatorul român este tot mai dispus să încerce produse inovatoare, de calitate, sănătoase, gustoase şi uşor de introdus în dieta alimentară. Pentru Bonduelle, acesta este un moment esenţial de adaptare atât la nevoile consumatorilor, cât şi în faţa provocărilor uriaşe cu care planeta se confruntă. Deoarece populaţia planetei este într-o continuă creştere, produsele vegetale devin rapid un element-cheie pentru bunăstarea generaţiilor viitoare, atât în ceea ce priveşte cantităţile, cât şi modul în care urmează să fie produse. Bonduelle facilitează accesul la o alimentaţie bazată pe produse vegetale şi se angajează să vină către consumatori cu soluţii inovatore”, adaugă Roxana Nănescu, Head of Marketing & Communications, Bonduelle South East Europe.

FOTO Shutterstock