Cel mai vândut cocktail din lume şi istoria sa de un secol

1 shutterstock 1488321377 jpg jpeg

Celebrul Negroni a fost desemnat recent cel mai vândut cocktail clasic la nivel mondial. Titlul marchează o premieră absolută, după ce timp de 8 ani a fost al doilea cel mai bine vândut în categoria „Best-Selling Cocktails”, după Old Fashioned.

Istoria cocktailului Negroni a început acum mai bine de 100 de ani, în 1919, în Florenţa. Se spune că un conte, Camillo Negroni, s-a gândit să comande un cocktail Americano, dar a decis că este timpul pentru o schimbare. El a cerut un cocktail cu o notă de gin în loc de apă minerală, inspirat de ultima sa călătorie la Londra şi de popularitatea ginului de acolo.

Barmanul Fosco Scarselli a fost încântat să onoreze cererea contelui Camillo Negroni, în barul său Café Casoni, şi a adăugat un garnish de portocală în locul feliei de lămâie specifice Americano, pentru a marca noua băutură pe care a creat-o. Astfel s-a născut Negroni. Cocktailul Negroni se prepară după o reţetă simplă, neschimbată în timp: 30ml Campari, 30ml gin şi 30ml vermut roşu. Se serveşte într-un pahar de tip rocks cu gheaţă şi o felie sau coajă de portocală.

Pentru a sărbători centenarul iconicului cocktail, o placă aniversară a fost dezvelită pe pereţii fostei Café Casoni, unde a fost servit primul Negroni, atestand că bitterul Campari a fost de la bun început "inima roşie" a cocktailului Negroni. 

Cel mai vândut cocktail clasic la nivel mondial

Cocktailul a devenit cunoscut şi apreciat de barmanii şi consumatorii din întreaga lume, ajungând ca astăzi să fie cel mai vândut cocktail clasic la nivel mondial, potrivit prestigiosului raport Drinks International 2022. Negroni se regăseşte şi în „Unforgettable Drinks List” a Asociaţiei Internaţionale a Barmanilor (IBA), cunoscută ca „Biblia Barmanilor”, în care Campari este singurul brand listat ca ingredient oficial al celebrului cocktail. De altfel, Campari, iconicul aperitiv italian, a fost recunoscut în Drinks International Annual Report ca cel mai vândut lichior şi ocupant al locului 2 în categoria Top Trending Brands.

Aflat la cea de-a 13-a ediţie, raportul anual Drinks International, se bazează pe un sondaj efectuat în rândul a 100 cele mai prestigioase şi premiate baruri din întreaga lume. Exclusiv în baza unei invitaţii, barurile participante răspund unui chestionar detaliat care explorează cele mai populare categorii de băuturi din lume, top 50 cele mai cerute cocktailuri clasice şi brandurile folosite cel mai frecvent la prepararea băuturilor iconice.

Cum prepari cocktail Negroni

Ingrediente

 30 ml cl. Campari

30 ml vermut roşu dulce 

30 ml gin

Mod de preparare:

1. Se toarnă toate ingredientele într-un pahar jos de tip rocks umplut cu gheaţă.

2. Se amestecă încet.

3. Se decorează cu o felie de portocală sau coajă de portocală.

FOTO Shutterstock