Nu mai arunca niciodată frunzele morcovilor. Iată ce poți face din ele

Morcovii noi, de primăvară, sunt peste tot prin piețe: fragezi, crocanți, dulci. Ne plac gătiți sau cruzi, dar greșim adeseori, pentru că nu profităm de ei la adevărata valoare și nu consumăm nici frunzele, nici coaja.

De la morcovi se poate consuma tot: rădăcina (inclusiv coaja), frunzele, florile, seminţele FOTOGRAFII Shutterstock

Poate până acum credeai cu tărie că frunzele morcovilor nu sunt comestibile, aşa cum probabil gândeşti şi despre alte părţi ale unor legume şi fructe. Nimic mai greşit.

Morcovul este un adevărat medicament natural, deoarece are o concentraţie ridicată de vitamine şi săruri minerale (potasiu, calciu şi magneziu). E bogat în vitamina C şi mai ales în provitamina A – numită şi betacaroten, pigmentul care dă culoarea portocalie și care joacă un rol important în sănătatea pielii noastre. În plus, betacarotenul susține sistemul imunitar, sănătatea ochilor, iar aportul mare de antioxidanți poate reduce riscul de boli cronice. 

Totodată, morcovii conțin vitamine din complexul B, cu rol calmant şi protector, şi vitamina E, care are acţiune antioxidantă.

Toate părţile legumei - rădăcina (inclusiv coaja), frunzele, florile, seminţele - pot fi folosite în alimentație și în diverse tratamente naturiste. 

Citește și Condimentul care luptă cu cancerul. Se folosește în mâncăruri, deserturi și băuturi

De cele mai multe ori, aruncăm frunzele și curățăm coaja. La morcovii de primăvară, coaja este foarte bună de consum, deoarece întreaga rădăcină este fragedă și crocantă. De aceea, o bună spălare este suficientă, iar morcovii sunt gata pentru a fi mâncați. În coajă se concentrează foarte multe fibre, care sunt excelente pentru digestie.

CE conțin FRUNZELE MORCOVILOR

Frunzele de morcov sunt foarte hrănitoare și conțin  chiar de șase ori mai multă vitamina C decât rădăcina. Sunt bogate în minerale, proteine ​​și vitamine, conțin vitamina K, potasiu și calciu.

Dacă sunt tinere, pot fi consumate crude, în salate, iar cele mai aspre se pot prepara termic. În salate, se toacă mărunt, se asezonează cu sare, piper, ulei și zeamă de lămâie, usturoi zdrobit și alte verdețuri.

Se pot adăuga la ciorbe, supe-creme, și în tocănițe. De asemenea, din ele se poate prepara pesto. Frunzele de morcovi pot fi și o garnitură sănătosă, sotate ca orice alte legume vezi (pot fi gătite precum spanacul).

Utilizate în smoothie-uri, alături de fructe, vor adăuga prospețime, aromă și clorofilă. Ceaiul din frunze de morcov este detoxifiant și este bun pentru problemele urinare.

Salată din frunze de morcovi

Ingrediente

frunzele de la 2-3 legături de morcovi

1 legătură pătrunjel

1 lingură semințe de floarea-soarelui, crude

1 lingură semințe de dovleac, crude

1 legătură usturoi verde

2-3 linguri ulei de măsline

zeama de la ½ lămâie

1 linguriță miere

sare

piper

Speli bine frunzele de morcov și de pătrunjel și le tai mărunt. Le pui într-un castron. Speli usturoiul verde și îl toci, inclusiv frunzele, apoi îl adaugi în bol.

Faci o vinegretă din ulei, oțet, miere, sare și piper, după gust și o torni peste legume. Presari semințele de dovleac și de floarea-sorelui și omogenizezi. Servești salata simplă sau ca garnitură, alături de o friptură.

Mai multe