Bombă de îngheţată, reţetă pentru 12 porţii

4 septembrie 2019   Rețete

Vrei un desert inedit şi răcoros care să îmbine mai multe arome de îngheţată? Ai nimerit o reţetă potrivită pentru ultimele zile caniculare. E uşor de făcut şi îţi va ajunge pentru 12 porţii.

Reţetă bombă de îngheţată

Ingrediente

  • 3,5 L de îngheţată de căpşuni moale
  • spray antiaderent pentru gătit, pentru ungere
  • 180 ml lapte bătut
  • 60 ml ulei vegetal
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 250 g făină
  • 1 linguriţă praf de copt
  • jumătate de linguriţă de bicarbonat
  • jumătate de linguriţă de sare
  • 200 g zahăr granulat 
  • 55 g zahăr brun deschis
  • 8 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei
  • 2 ouă mari
  • 2 gălbenuşuri mari
  • 340 g ciocolată neagră, mărunţită
  • 12 linguri de unt nesărat
  • 60 ml sirop de porumb light

Mod de preparare  

Luaţi un bol de sticlă cu diametrul de 23 cm şi puneţi pe fundul lui folie alimentară, lăsând mult exces pe margini. Este posibil să fie necesar să utilizaţi mai mult de o bucată de plastic.

Adăugaţi îngheţata înmuiată într-un castron mediu. Se amestecă cu mixerul până devine cremoasă. Se toarnă în bolul de sticlă, se pune folie alimentară peste ea şi se dă la frigider pentru 8 ore sau chiar şi peste noapte.

Preparare prăjitură de vanilie: Preîncălziţi cuptorul la 180° C. Tapetaţi o tigaie sau tavă pentru gătit cu diametrul de 23 cm cu hârtie de copt şi spray antiaderent. 

Amestecaţi laptele bătut, uleiul vegetal şi vanilia. Într-un bol separat, amestecaţi făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea.

Într-un bol mare, combinaţi zahărul granulat, zahărul brun şi untul. Bateţi cu un mixer la viteză mare până când devine un amestec uşor şi pufos, aproximativ 4 minute.

Adăugaţi ouăle, câte unul pe rând şi apoi gălbenuşurile, mixând între fiecare adăugire. Continuaţi să mixaţi până când aproape s-a dublat în volum şi devine un amestec pufos, aproximativ 5 minute.

Cu mixerul la viteză mică, incorporaţi uşor o treime din amestecul de făină. Înainte de a se omogeniza complet, adăugaţi jumătate din amestecul de lapte bătut. 

Repetaţi cu o altă treime din făină, amestecul rămas de lapte bătut şi amestecaţi până când nu au rămas buline sau cocoloaşe. Turnaţi compoziţia de prăjitură în tava pregătită.

Coaceţi timp de 45–50 minute, rotind tava până la jumătate, până când prăjitura se rumeneşte, dezlipindu-se de părţile laterale. Faceţi testul cu scobitoarea.

Scoateţi prăjitura din cuptor şi lăsaţi-o 5-10 minute. Scoateţi blatul din tigaie şi aşezaţi-l pe un grătar. Tăiaţi partea superioară cu burtă a blatului (ambele părţi trebuie să fie drepte).

Prepară şi:

Lasagna cu unt de arahide

Scoateţi bolul de îngheţată din congelator şi puneţi blatul cu susul în jos, aşezând partea tăiată şi încă caldă a tortului în partea de sus a îngheţatei. Ar trebui să se încadreze perfect în marginea vasului. Apăsaţi uşor tortul în jos pentru a vă asigura că face un contact complet cu îngheţata. Acoperiţi din nou cu folie de plastic şi băgaţi la congelator pentru cel puţin 6 ore sau peste noapte.

Scoateţi bolul de îngheţată din congelator. Umpleţi un bol uşor mai mare cu apă caldă. Lăsaţi cu grijă bolul cu îngheţată în apa fierbinte, asigurându-vă că linia de apă este mult sub marginea vasului, astfel încât să nu intre în îngheţată.

Îndepărtaţi folia alimentară de pe blat şi întoarce-ţi bolul cu îngheţată pe un grătar. Îndepărtaţi bolul şi toată folia alimentară şi daţi la congelator înca 2 ore.

Glazura de ciocolată: Adăugaţi ciocolata, untul şi siropul de porumb într-un vas mediu. Daţi la microunde la intervale de 30 de secunde, până când s-a topit complet. Amestecaţi puternic până când glazura este netedă şi lucioasă. Lăsaţi-o să se răcească înainte de utilizare.

Turnaţi glazura de ciocolată direct peste cupola de îngheţată, într-o singură turnare. Folosiţi o spatulă pentru a vă asigura că ciocolata se întinde şi se scurge rapid. Asiguraţi-vă că bomba de îngheţată este acoperită complet de glazură.

Lăsaţi bomba de îngheţată să stea la temperatura camerei 5-10 minute pentru ca îngheţata să se înmoaie uşor şi glazura să se aşeze, sau puneţi-o la frigider 30 de minute. Poftă bună!

Prepară şi:

 Tort de orez

Sursa

Mai multe