Tort de orez
Un desert care îţi va aduce aminte de aromele din bucătărie bunicii: tort de orez cu caise uscate. Pregăteşte-l şi tu!
- 150 g orez
- 1 l lapte
- zeama şi coaja de la 1 portocală
- 6-7 caise uscate
- 2 ouă
- 80 g unt
- 150 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri rom
- 1 praf de sare
- 1 lingură pesmet
Pui orezul, ales şi bine spălat, la fiert în apă clocotită. După ce dă în clocot, laşi 5 minute, scurgi apa şi apoi clăteşti orezul cu apă rece. Între timp, pui caisele în apă cu rom să se hidrateze.
Fierbi laptele cu un praf de sare şi vanilia. Când începe să clocotească, adaugi orezul opărit, 100 g de zahăr, coaja de portocală, curăţată de partea albă şi laşi să fiarbă 15 minute. Scoţi coaja de portocală şi batonul de vanilie, iei vasul de pe foc, acoperi şi laşi orezul să absoarbă tot laptele.
Când orezul este călduţ, adaugi untul, zeama de portocală, 4 caise macerate în prealabil în rom, tăiate bucăţele şi cele 2 gălbenuşuri. Amesteci totul bine. La sfârşit adaugi albuşurile bătute spumă tare, pe care le încorporezi uşor.
Torni compoziţia într-o formă rotundă, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, şi dai la cuptor aproximativ 60 de minute. După ce scoţi din formă, presari cu cristale de zahăr cât e cald şi garniseşti cu caise uscate întregi.