Castraveți covăsiți: cum faci cele mai bune și rapide murături de vară
Ce merge mai bine lângă o friptură, o tocăniță sau cartofi prăjiți dacă nu o porție de castraveciori murați, acri și crocanți? Și nici nu trebuie să aștepți prea mult: vara, în doar câteva zile, din câteva ingrediente simple, faci cei mai buni castraveți covăsiți.
Castraveții covăsiți nu sunt altceva decât castraveți murați în saramură și acriți la soare. Un deliciu! Până și seama lor este delicioasă, ca să nu mai vorbim de beneficiile pentru sănătate.
Castraveții murați se obțin în urma unui proces de fermentare rapidă, la temperaturi ridicate (aproximativ 3 zile, dacă temperatura de afară este în jur de 30 °C). Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar şi cu îmbunătăţiri la nivelul sistemului imunitar şi cognitiv.
Alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime – castraveții, în cazul de față - sunt transformate în ingrediente sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii).
În timpul fermentării, carbohidrații din castraveți se transformă în acizi organici, în special acid lactic, de aceea zeama va fi tulbure și ușor albicioasă, un luru absolut normal în cazul acestei rețete. Acizii organizi din murături facilitează digestia şi ajută la absorbţia şi asimilarea nutrienţilor de care organismul are nevoie. Funcţionarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecţiunile.
Iată cum se prepară castraveții covăsiți de vară.
Ingrediente
2 kg castraveți cornișon
2,5 l apă
7-8 flori de mărar uscat
2-3 rămurele cimbru uscat
70 g sare grunjoasă
căței de usturoi
ardei iute
coriandru boabe, opțional
Speli bine castraveții și îi aranjezi în borcane mai mici sau într-un borcan mare de sticlă, punând printre ei flori uscate de mărar, crenguțe de cimbru, căței de usturoi, boabe de coriandru și felii de ardei iute, după gust.
Prepari o soluție din apă și sare, o aduci în punctul de fierbere, apoi o torni în borcane, peste castraveți. Înfiletezi capacele (sau acoperi cu o farfurie, dacă e un borcan mai mare) și lași castraveții la soare, 3-4 zile.
Când lichidul e tulbure, iar la suprafață se formează mici bule, sunt gata. Îi depozitezi în frigider până în momentul servirii.
FOTO Shutterstock