Cele mai bune fripturi la grătar. 3 rețete perfecte pentru 1 mai

Pe 1 mai, începe sezonul grătarelor, al fripturilor rumenite, al burgerilor și al legumelor suculente. Profită de aceste rețete delicioase și încearcă-le. Gătitul în aer liber e o bucurie!

antricot vitel gratar shutterstock 671734936 jpg

Antricot de vițel în stil mexican FOTOGRAFII Shutterstock

Iată 3 fripturi la grătar deosebit de gustoase. Vită, porc și pui: ce alegi?

Antricot de vițel în stil mexican

Ingrediente

4 antricoate medii de vițel cu os

Pentru marinadă:

1 linguriță coriandru măcinat

1 lingură paprika afumată

1 lingură ulei

1 linguriță sare

1 linguriță piper negru măcinat

½ linguriță pudră de usturoi

Pentru sos: 

1 lingură zahăr brun sau miere

2 linguri oțet din cidru de mere

1 lingură sos Worcestershire

1 linguriță muștar 

100 ml ketchup dulce sau iute

Faci o marinadă din toate ingredientele, freci bine antricoatele, apoi le lași la marinat 2-3 ore, la frigider.

Între timp, prepari sosul. Pui toate ingredientele într-o crăticioară și lași să fiarbă la foc mic, aproximativ 15 minute, până ce sosul se îngroașă, apoi dai deoparte.

Scoți antricoatele din frigider, le lași 30 de minute la temperartura camerei și le rumenești pe grătarul încins, câte 4 minute pe fiecare parte, pentru o friptură medie, sau mai mult dacă dorești o friptură bine făcută.

Ungi carnea cu sos, apoi o lași la odihnit 2-3 minute înainte de servire. Servești antricoatele calde, cu garnitura preferată și cu sosul rămas.

Coaste picante

Ingrediente

1,5 kg coaste de porc

1 linguriţă zahăr

1 linguriţă boia dulce

1 linguriţă usturoi granulat

1 linguriţă fulgi de chilli

½ linguriţă piper măcinat

sare, după gust

2 linguri ulei

Speli coastele și le porționezi. Amesteci toate condimentele și uleiul, apoi treci bucăţile de coaste prin acest amestec. Le pui într-o pungă şi le ții la marinat cel puţin două ore.

Transferi carnea într-o tavă cu pereți înalți, o acoperi cu folie de aluminiu și dai la cuptorul preîncălzit la 160 °C, aproximativ 2 ore.

Când sunt gata, le scoți din cuptor le pui pe grătar, la foc iute, 2-3 minute pe fiecare parte. Carnea nu mai are nevoie să se gătească, ci să se caramelizeze la suprafață și să prindă o crustă rumenă, în timp ce la interior va fi moale și suculentă. Le servești imediat, cu sosul preferat.

Citește și Chef Florin Dumitrescu dezvăluie secretul celor mai bune coaste de porc cu sos barbeque

Aripioare de pui glazurate

Ingrediente

1 kg aripioare de pui

Pentru marinadă:

2 linguri ulei vegetal

sare

piper

2 linguri ketchup

2 linguri sos de soia

2 linguri zeamă de lămâie

1 linguriță ghimbir ras

40 g miere

Înlături vârfurile aripioarelor, apoi le speli și le lași la scurs. Faci o marinadă din toate ingredientele și o torni într-un bol. Adaugi aripioarele, amesteci bine, apoi acoperi vasul cu folie alimentară și dai la frigider câteva ore.

Scurgi aripioarele de lichid și le frigi pe grătar, la foc domol, până ce sunt gata. Servești aripioarele de pui calde, cu garnitura preferată, și le decorezi după imaginație.