Bigos, tocană poloneză cu varză și cârnați

Bigos este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale poloneze, este perfectă pentru sezonul rece și se spune că „a doua zi e și mai bună”.

bigos jpg

Ingrediente

500 g varză murată

500 g varză albă proaspătă

500 g ceafă de porc

300 g cârnați afumați

1 ceapă mare

2 linguri ulei sau untură

1 lingură pastă de roşii

100 ml vin roşu sec

2 foi de dafin

5 boabe de ienibahar

5 boabe de piper negru

sare, piper după gust

4 ciuperci medii pătrunjel

Mod de preparare

Cureți varza și o toci grosier, tai ceafa cubulețe și feliezi cârnații.

Toci ceapa și o călești în ulei sau în untură până devine translucidă, pui ciupercile feliate, amesteci puțin, apoi adaugi ceafa și prăjești până se rumenește. Adaugi cârnații și mai gătești câteva minute.

Speli și scurgi bine varza murată, o amesteci cu cea proaspătă și o adaugi peste carne. Amesteci bine să se încorporeze.

Amesteci pasta de roșii cu puțină apă călduță și o torni peste varză, adaugi condimentele și vinul și torni apă cât să acopere toate ingredientele.

Lași să fiarbă la foc mic o oră și 30 de minute, amestecând ocazional. Bigosul este mai gustos dacă e lăsat la rece o zi și reîncălzit.

Servești ornat cu pătrunjel proaspăt.