Chef Florin Dumitrescu dezvăluie secretul celor mai bune coaste de porc cu sos barbeque

Weekend-ul e după colț și ce ai putea să pregătești pentru toată familia? Coaste fragede de porc, la cuptor, cu o garnitură de cartofi wedges sună excelent. Mai ales dacă ai câteva ponturi de la chef Florin Dumitrescu. Cu siguranță vei repeta experiența.

coaste barbecue florin dumitrescu shutterstock 1699353166 jpg

Coaste de porc cu sos barbecue FOTO Shutterstock

Ingrediente

2 bucăți coaste de porc (1,5-1,7 kg)

2-3 linguri muștar, după preferință

4-5 linguri ketchup, după preferință

1 ceapă albă

2 ardei iuți, verzi

2 lingurițe boia iute sau dulce, după preferință

cimbru uscat, după gust

sare

piper

Pentru cartofii wegdes:

4 cartofi

4 linguri ulei de măsline

1 linguriță sare

1 praf de piper

1 linguriță pudră de usturoi

Cureți ceapa și îndepărtezi codițele ardeilor. Pui în blender muștarul, ketchup-ul, boiaua dulce sau iute, cimbrul, sare și piper, după gust. Adaugi ceapa tăiată în jumătate și ardeii întregi, cu tot cu semințe. Legumele nu trebuie tăiate mărunt, pentru ca marinada să aibă textură. Mixezi în blender la viteză mare, un minut, până ce ingredientele se omogenizează. Odată ce sosul este gata, poți începe să prepari friptura.

Speli coastele, te tai în două, dacă sunt bucăți mai mari, le speli, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie, ca să fie uscate și marinada să adere mai bine. Le pui într-o tavă mai mare, cu pereții înalți și torni marinada peste ele. Le ungi pe ambele părți cu acest sos și masezi bine carnea, pentru ca fiecare bucată să fie acoperită în întregime cu sos barbeque. Pregătești mai multe bucăți de folie de aluminiu, în funcție de câte bucăți de coaste ai.

Citește și Coaste de porc în sos de bere neagră

Așezi o bucată de coastă pe o folie, pui peste ea o lingură de sos, pe care îl întinzi într-un strat uniform, apoi învelești carnea în folie și sigilizezi bine pachetul format, astfel încât aromele să se păstreze înăuntru și carnea să se gătească în sucul propriu.

Procedezi la fel cu restul coastelor. Odată ce ai toate pachetele formate, le pui într-o tavă și le dai la cuptor, la 140 °C, timp de trei ore. Temperatura mică și timpul lung de coacere sunt secretul acestor coaste fragede: iar carnea se va desprinde pur și simplu de pe oase.

Când sunt gata, le scoți din cuptor și faci ultimul pas pentru o crustă rumenită: pui bucățile de coaste într-o tigaie de tip grill bine încinsă. Deoarece ketchup-ul din marinadă conține zahăr, carnea se va rumeni și se va carameliza în tigaie, va avea o crustă crocantă, iar la interior va fi moale și suculentă.

Pentru garnitura de wedges, cureți cartofii, îi speli și îi tai în felii mai groase. Îi fierbi 2-3 minute în apă clocotită cu sare și îi lași la scurs. În pui într-un bol, adaugi uleiul, sarea, piperul, pudra de usturoi și amesteci. Transferi cartofii într-o tavă și îi dai la cuptorul preîncălzit la 200 °C. Îi coci aproximativ 25-30 de minute, până ce sunt rumeniți, avâd grijă să-i întorci o dată. Servești coastele cu cartofi și, dacă dorești, cu sosul în care le-ai marinat.