Coaste de porc glazurate
Cacaua este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. O poţi folosi în deserturi, băuturi, dar şi în preparate sărate, cum sunt aceste delicioase coaste glazurate cu sos de cacao. Încearcă-le şi nu vei regreta.
Cacaua, unul dintre cele mai iubite alimente din lume, are în spate o istorie de peste 4.000 de ani. Originar din Bazinul Amazonian, arborele de cacao, theobroma cacao (hrana zeilor – n.n.), era cultivat de vechile populaţii aztecă şi mayaşă din America de Sud şi Centrală. Acestea preparau o băutură din apă fiartă şi boabe uscate şi măcinate de cacao, cacahuatl, de la care provine denumirea de azi. După cucerirea teritoriilor de pe continentul american, conchistadorii spanioli au descoperit minunatele boabe de cacao şi le-au adus în Europa. Iniţial, erau foarte scumpe, destinate nobililor şi de multe ori erau folosite ca monedă de schimb. Cacaua conţine o cantitate foarte mare de antioxidanţi, dar şi proteine, calciu, magneziu şi acizi graşi esenţiali, substanţe care te încarcă de energie, îţi dau o stare de bine şi îmbunătăţesc sănătatea inimii.
- 1,5 kg coaste de porc
- 1 lingură cacao
- 1 linguriţă zahăr brut
- 1 linguriţă boia dulce
- 1 linguriţă usturoi granulat
- ½ linguriţă boia iute
- ½ linguriţă piper măcinat
- sare, după gust
- 4 linguri ulei
- 1 linguriţă amidon
- seminţe de susan, pentru decor
Speli coastele, le porţionezi şi le usuci cu şerveţele de hârtie. Combini toate condimentele, adaugi cacaua, uleiul şi ungi coastele cu acest amestec. Le dai la frigider 2-3 ore, apoi le pui într-o tavă, torni puţină apă şi le dai la cuptor, la foc mediu, până se rumenesc.
Dizolvi amidonul în puţină apă rece. Strecori sosul format în tavă, adaugi amidonul, apoi îl fierbi 1-2 minute până se îngroaşă şi devine lucios.
Presari seminţe de susan peste coaste şi le serveşti alături de sosul de cacao.
FOTO: Shutterstock