Curiozitati culinare de la casele regale
Mesele regale au fost întotdeauna un spectacol în sine, o demonstrație de putere, rafinament și bogăție. De la banchetele medievale pline de excese, la rafinamentul francez al curții lui Ludovic al XIV-lea, gastronomia regală a fost o reflectare a epocii, dar și a gusturilor personale ale monarhilor.

Curtea Franței și începuturile haute cuisine
În secolele XVII-XVIII, Franța a definit gastronomia de lux. Ludovic al XIV-lea era un gurmand rafinat și avea o slăbiciune pentru legume, cultivate chiar în grădinile Versailles-ului. Aprecierea pentru meniuri elaborate, porționate în „serviciu à la française”, adică toate felurile așezate simultan pe masă, a dat naștere artei servirii. „Regele Soare“ avea un apetit colosal și un program strict de mese, numite Grand Couvert, unde era privit de nobili în timp ce mânca. Îi plăceau și vânatul, fructele de mare și deserturile rafinate, iar mesele puteau dura și 4 ore. Se serveau peste 20 de feluri!
Ecaterina cea Mare și preparatele rusești sofisticate
Împărăteasa Rusiei a transformat mesele regale într-un adevărat spectacol diplomatic. Ea servea adesea câte 10 feluri de mâncare inspirate din gastronomia franceză, dar păstra în meniu și preparatele tradiționale rusești, precum ciorba borș și kulebiaka, o plăcintă cu pește și orez.
Maria Antoaneta și patiseriile de lux
Contrar mitului cu „să mănânce cozonac“, regina Franței era într-adevăr pasionată de dulciuri. La Versailles, avea un întreg personal dedicat preparării deserturilor, în special macarons, prăjituri cu trandafiri și înghețate artizanale.
Regina Elisabeta I – dulciuri și condimente exotice
În Anglia elisabetană, zahărul era un lux, iar regina avea o slăbiciune pentru dulciuri, în special pentru marțipan și fructele confiate. Se spune că, din cauza acestui obicei, avea dinții negri, lucru considerat atunci un semn al bogăției. Curtea sa era aprovizionată constant cu condimente exotice, precum scorțișoară și cuișoare, semn al imperiului în expansiune.
Regele George al IV-lea, extravaganțe și capricii
Unul dintre cei mai excentrici regi britanici, George al IV-lea era faimos pentru mesele opulente și pentru că-și schimba meniul în ultimul moment. Avea propriul bucătar francez și prefera preparatele grele, în stil continental.
Stiai ca...
...Henric al VIII-lea consuma zilnic peste 5.000 de calorii, majoritatea din carne și vin?
...Maria Antoaneta prefera prăjiturile și deserturile delicate, iar mesele sale includeau preparate scumpe, cu trufe și crustacee?
...Țarul Petru cel Mare avea o pasiune pentru mâncarea simplă? Prefera heringul cu ceapă și pâine neagră, în locul preparatelor opulente.