Varză murată cu sfeclă
Murăturile, fie în oţet, fie în saramură, fie simple, fie mixte, merg foarte bine alături de tocăniţe, cartofi prăjiţi sau cu diverse fripturi la grătar şi la cuptor. De asemenea, ele pot fi mâncate cu iahnie de fasole, ghiveci de legume sau fasole bătută.
Ingrediente
2 kg varză albă
4 sfecle roşii
1 rădăcină mare de hrean
2 l apă
50 g sare pentru murături
1 lingură seminţe uscate de mărar
Cureţi primele 2-3 foi de la varză, o speli, apoi o toci grosier. Cureţi sfeclele şi le tai felii subţiri, procedezi la fel şi cu hreanul.
Aşezi în borcane curate varza, alternând cu felii de sfeclă. Presari printre straturi feliuţe de hrean şi seminţe de mărar.
Faci o saramură din apă şi sare, o încălzeşti uşor şi o torni în borcane, pe care le sigilezi. Le laşi la murat 2-3 săptămâni.