Ce este și cum faci dulceață de lapte. 3 rețete fabuloase cu caramel

25 mai 2022   Rețete

Caramelul este obţinut prin topirea unei varietăţi de zaharuri, de la banalul zahăr alb, la cel brun de tip demmerara sau muscovado. Este folosit în cofetărie la prepararea cremelor, a glazurilor, a bomboanelor şi a altor produse.

Există multe variaţiuni pe tema caramelului, de la cel simplu, obţinut doar prin topirea zahărului, până la variante elaborate: caramel sărat, dulceață de lapt – lapte sau lapte condensat fiert încet, ore întregi – sau cremă de caramel, obţinută prin adăugarea de frişcă lichidă, unt şi vanilie.

Totodată, zahărul caramelizat este un foarte bun element de decor, putând fi modelat în diverse forme.

Iată 3 rețete în care caramelul este vedeta!

Rulouri cu dulceață de lapte

Ingrediente

800 g aluat foitaj

2 cutii de lapte condensat îndulcit, pentru prăjituri

Pentru a prepara dulceața de lapte (de fapt un caramel obținut din lapte sau lapte condensat), îndepărtezi ambalajul de hârtie de pe cutiile de lapte condensat. Le pui într-o cratiță, torni apă caldă să le acopere cu 2 cm și le pui la fiert, la foc mediu. Le fierbi o oră și jumătate, completând cu apă caldă, astfel încât cutiile să fie în permanență acoperite cu lichid. Oprești focul, le scoți din apă și le lași să se răcească complet.

Tai foitajul în fâșii cu dimensiunea de 2x12 cm. Ungi formele metalice pentru rulouri puţin cu ulei şi rulezi fâşiile de aluat, apăsând uşor pentru ca acesta să adere bine la formă. Le pui în tăvi tapetate şi le dai la cuptor până se rumenesc, întorcându-le pe toate părţile. Le laşi la răcit.

Pui crema de lapte într-un poș și umpli rulourile. Le dai la rece înainte de servire.

Biscuiți cu caramel

Ingrediente

Pentru aluat:

150 g unt

3 linguri smântână fermentată (30% grăsime)

2 gălbenușuri

50 g zahăr

350 g făină

1 praf de sare

1 linguriță praf de copt

coaja rasă de la 1 lămâie netratată

Pentru cremă:

300 g zahăr

200 ml frișcă lichidă neîndulcită

50 g unt

1 linguriță esență de vanilie

fulgi de cocos, pentru decor

Pentru cremă, pui zahărul la topit, la foc mic. Când e caramelizat, torni frișca și amesteci cu un tel pară. Adaugi untul și ții pe foc până ce sosul se îngroașă și face bule mari. Torni esența de vanilie, omogenizezi și stingi focul. Lași la răcit, apoi dai crema la frigider peste noapte.

Mixezi untul moale cu zahărul, 3-4 minute, la viteză medie. Încorporezi gălbenușurile, apoi smântâna și coaja de lămâie. Combini făina, sarea și praful de copt, le adaugi peste unt și omogenizezi aluatul. Îl dai la rece jumătate de oră.

Întinzi o foaie de jumătate de centimetru grosime și decupezi biscuiți cu diametrul de 4-5 cm. Repeți până termini aluatul. Pui biscuiții în tăvi cu hârtie de copt și îi dai la cuptor, la 180 °C, 15-18 minute, până se rumenesc ușor. Îi scoți și îi lași la răcit.

Umpli biscuiții cu cremă și, dacă dorești, îi decorezi cu fulgi de cocos. Sunt mai fragezi a doua zi.

Prăjitură cu banane (Banoffee pie)

Ingrediente

Pentru blat:

200 g biscuiți

50 g ciocolată

30 g unt

3 banane bine coapte

Pentru caramel:

200 g zahăr brun

150 ml smântână lichidă (30% grăsime)

70 g unt

Pentru frișcă:

300 ml smântână pentru frișcă  (35% grăsime)

30 g zahăr vanilat

ciocolată rasă, pentru decor

Pui zahărul într-o crăticioară antiaderentă, la foc mic. Când s-a topit și e auriu, torni smântâna și amesteci energic. Continui să fierbi până ce zahărul e dizolvat, iar la final încorporezi untul tăiat cubulețe. Lași crema la răcit.

Sfărâmi biscuiții sau îi pasezi în blender. Topești untul, îl torni peste biscuiți, omogenizezi, apoi aranjezi compoziția într-o tavă cu inel detașabil, inclusiv pe pereți. Dai la frigider 30 de minute. Torni crema și așezi bananele tăiate jumătăți, pe lung.

Mai multe