Tort Doboș: secretele celui mai bun tort unguresc. De ce se acoperă cu nuci și de ce are topping de caramel întărit

Tortul Doboș poartă numele cofetarului care l-a iventat, József C. Dobos. La sfârșitul anilor 1800, el a decis să creeze un tort care să reziste mai mult, într-o vreme în care nu existau frigidere, iar tehnicile de răcire erau limitate. Părțile laterale sunt acoperite cu nuci sau alune măcinate, pentru a „sigila“ crema, iar blatul superior, acoperit de caramel întărit, previne uscarea.

doboș tort shutterstock 213934210 jpg

Tortul Doboș are foi fragede, cremă de ciocolată și topping de caramel FOTO Shutterstock

Desertul a fost lansat la Expoziția Națională de la Budapesta, în 1885, iar Împăratul Franz Joseph I și împărăteasa Elisabeta au fost printre primii care l-au gustat. Tortul a devenit curând popular în toată Europa, atât pentru că era rezistent la transport, cât și pentru aspectul său unic.

Citește și Papricaș de pui: secretele celui mai bun papricaș. Nu folosi ulei și nici apă!

Rețeta este laborioasă, însă satisfacția este pe măsură. Iată cum prepari celebrul tort Doboș.

Ingrediente

Pentru blat:

150 g făină albă

150 g zahăr

6 ouă

50 g unt topit și răcit

Pentru cremă:

200 g ciocolată neagră

200 g zahăr pudră

270 g unt nesărat

20 g pudră de cacao 

4 ouă

1 linguriță zahăr vanilat

1 praf de sare

Pentru glazura de caramel: 

100 g zahăr pudră

20 g unt nesărat

1 lingură zeamă lămâie

Pentru decor:

70 g miez de nucă măcinat (arahide măcinate, fulgi de migdale etc.)

Citește și Prăjitură Albă ca zăpada: secretul celor mai fragede foi cu cremă fină de lămâie

Preîncălzești cuptorul la 160 °C. Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri, bați albușurile spumă tare împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Freci gălbenușurile cu restul de zahăr până când se deschid la culoare. Adaugi două linguri din compoziția de albușuri și omogenizezi, apoi cerni treptat făina, amestecând ușor. Încorporezi untul topit și răcit, apoi restul de spumă de albușuri și amesteci din nou.

Împarți aluatul în șase părți egale și formezi, cu lingura, blaturi rodunde cu diametrul de 22-24 de cm, direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Coci, pe rând blaturile, 10-11 minute, până ce capătă o culoare aurie. Lași deoparte la răcit.

Pentru cremă, bați ouăle cu zahărul și sarea pe baie de apă, amestecând continuu până ce se îngroașă, fără ca apa să ajungă la punctul de fierbere. Dai deoparte la răcorit. Topești ciocolata și o încorporezi în compoziția de ouă. Mixezi untul la temperatura camerei până ce crește în volum, apoi adaugi pudra de cacao și omogenizezi.

Încorporezi untul în compoziția de ciocolată și amesteci. Atât untul, cât și ciocolata trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru glazura de caramel, pui zahărul într-un vas și adaugi lămâia și untul. Amesteci ușor până când zahărul s-a topit și are o culoare aurie. Stingi focul, torni caramelul peste una dintre foi și o tai imediat în 10-12 felii. Lași să se întărească.

Pentru ansamblare, alternezi o foaie de blat cu un strat de cremă, având grijă să oprești aproximativ un sfert din cremă pentru a îmbrăca tortul. Decorezi desertul cu blatul cu zahăr caramelizat și miez de nucă măcinat pe lateral. Îl dai la frigider câteva ore înainte de servire.