Prăjitură Albă ca zăpada: secretul celor mai fragede foi cu cremă fină de lămâie

Prăjitura Albă ca Zăpada e un desert pe care nimeni nu-l poate refuza. Foi fragede, cremă aromată cu lămâie, fresh și revigorantă, un strat de fulgi de cocos crocanți. O singură înghițitură te transpune în lumea copilăriei.

image

Prăjitura Albă ca Zăpada, cu foi fragede și cremă de unt cu lămâie FOTO Shutterstock

Această rețetă clasică, îmbunătățită cu ingrediente de calitate, precum untul cu 82% grăsime și lămâia netratată, va fi un succes total. Singura parte dificilă este așteptarea, căci această prăjitură e mai gustoasă a doua zi, când foile se frăgeesc și aromele se întrepătrund.

Iată cum prepari desertul Albă ca Zăpada.

Ingrediente

Pentru foi:

2 ouă

12 linguri ulei

12 linguri iaurt gras

10 linguri zahăr

650-700 g făină

½ linguriţă bicarbonat de amoniu (pentru prăjituri)

½ linguriţă praf de copt

1 praf de sare

coaja rasă de la 1 lămâie bio

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

300 g zahăr

2 lingurițe extract de vanilie

600 ml lapte integral

50 g amidon

300 g unt (82% grăsime)

coaja rasă de la 1 lămâie bio

zeama de la 2 lămâi bio

2-3 linguri fulgi de cocos, pentru decor

Pentru foi, amesteci ouăle cu zahărul şi cu praful de sare, apoi, cu un tel, încorporezi uleiul, iaurtul și coaja rasă de lămâie. Adaugi făina cernută şi amestecată cu bicarbonatul şi cu praful de copt. Frămânţi până obţii un aluat omogen, iar dacă mai e nevoie adaugi făină. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl laşi la rece 30 de minute.

Împarţi aluatul în 4 bile și întinzi foi dreptunghiulare, pe care le coci într-o tavă cu hârtie de copt, 8 minute, la 180 °C, până se rumenesc uşor.

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi amidonul. Torni laptele rece și extractul de vanilie și amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu și continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi maii ții pe aragaz 5 minute, continuând să amesteci. Stingi focul, aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei pentru a preveni formarea unei pojghiţe și lași la răcit.

Mixezi untul la temperatura camerei până devine spumă. Pui crema rece într-un bol și începi să mixezi, turnând zeama de lămâie. Când e complet încorporată, adaugi și untul spumat, în 3 tranșe. Omogenizezi, apoi asamblezi prăjitura.

Alternezi foile și crema, iar pest ultima foaie întinzi un strat subțire de cremă. Presari fulgii de cocos și lași desertul la frigider sau într-un loc răcoros peste noapte. A doua zi porționezi prăjitura și o decorezi după imaginație.