Desertul copilăriei: Savarine

1 shutterstock 715387945 jpg jpeg

Din ingrediente simple, dar făcute cu multă dragoste, deliciile din seria „Deserturile copilăriei”, alese de Click! Poftă bună!, sunt menite să-ţi reamintească de gustul dulce şi bun de odinioară!

Ingrediente

Pentru blat

  • 250 g făină
  • 150 ml lapte
  • 2 ouă
  • 1 plic drojdie uscată
  • 60 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 40 g zahăr

Pentru umplutură

  • 500 ml smântână pentru frişcă
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Pentru sirop

  • 350 ml apă
  • 150 g zahăr
  • esenţă de rom, după gust
  • 2 linguri gem de căpşuni

Mod de preparare 

Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, 50 g făină şi 2-3 linguri de lapte cald. Laşi maiaua să crească 10-15 minute. Combini laptele rămas cu restul de zahăr. Faci o gaură în făina cernută şi pui în mijloc maiaua, ouăle, 40 ml ulei, sarea şi începi să frămânţi, turnând treptat laptele. La final trebuie să obţii un aluat uşor moale şi elastic. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să crească până îşi dublează volumul.

Ungi formele de savarine cu uleiul rămas şi le umpli cu aluat pe trei sferturi. Mai laşi aluatul să crească 20 de minute, apoi dai formele la cuptor, la 180 °C, aproximativ 30 de minute. Sunt gata când s-au rumenit. Le laşi să se răcească. 

Între timp, prepari siropul. Pui apa cu zahărul într-o cratiţă pe foc şi laşi să dea 2-3 clocote, apoi dai deoparte, adaugi esenţă de rom, după gust şi laşi siropul la răcit.

Iei fiecare savarină, îi faci un căpăcel, fără să-l separi de tot, şi însiropezi bine fiecare savarină. Ungi fiecare căpăcel cu gem de căpşuni.

Baţi smântâna rece cu zahărul pudră şi cel vanilat până se transformă în frişcă, apoi o pui în poş şi umpli fiecare savarină. Le dai la rece peste noapte înainte să le serveşti.

Poftă bună! 

FOTO: Shutterstock.com

Încearcă şi Desertul copilăriei: Amandine. 

Desertul copilăriei: Amandine. 

1 shutterstock 382535776 jpg jpeg