Cum faci cel mai bun cremșnit. Ingredientul la care să nu renunți niciodată

Cremșnitul este popular în toată Europa și îl întâlnim sub diverse denumiri: kremsnita (Croația), millefeuille (Franța), kremschnitte (Germania), cremeș sau cremșnit (România), krémes (Ungaria). Rețeta are mici variațiuni, dar preparatul este, în linii mari, făcut din aluat foitaj și cremă de vanilie.

cremsnit shutterstock 2119193798 jpg

Cremșnit FOTO Shutterstock

Vanilia este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Înnobilează orice desert cu o aromă inconfundabilă. Chiar dacă este un ingredient costisitor, este cea care dă savoare acestei prăjituri. De aceea, secretul este să folosești păstaie de vanilie, nu esență, atunci când prepari crema pentru cremșnit.

Iată cum se prepară cel mai bun cremșnit de casă.

Ingrediente

2 foi aluat foitaj (800 g)

Pentru cremă:

6 gălbenușuri

1,5 l lapte

320 g zahăr

160 g făină

1 păstaie vanilie

100 g unt

300 ml smântână pentru frișcă

20 g zhăr pudră

Pentru decor:

zahăr pudră

Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit subțire, răzuiești semințele. Mixezi gălbenușurile cu zahărul și cu semințele de vanilie. Cerni făina și continui să amesteci până ce se omogenizează, apoi torni laptele rece în fir subțire. Pui vasul pe foc mediu, adaugi și coaja de păstaie și amestecând constant, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce clocotește, fierbi 4-5 minute, la foc mic, până când se îngroașă crema. Dai deoparte, îndepărtezi păstaia, apoi încorporezi untul și lași crema la răcorit. Pui folie alimentară direct peste cremă, pentru a împiedica formarea unei pojghițe și o dai la frigider 2 ore.

Pui o foaie de aluat foitaj între două foi de hârtie de copt, apoi între două tăvi de cuptor, astfel încât cea de deasupra să preseze bine aluatul. Dai la cuptor la 170 °C, timp de 20-25 de minute. Foitajul trebuie să fie copt, rumenit și crocant, dar nu expandat, ci subțire. Repeți cu a doua foaie de aluat. Le lași să se răcească complet.

Mixezi smântâna (pe care ai ținut-o la frigider 2-3 ore) cu zahărul pudră, până ce devine frișcă. O adaugi peste crema de vanilie și omogenizezi. Asamblezi prăjitura: pui într-o tavă o foaie de blat, torni crema și nivelezi, apoi acoperi cu a doua foaie. Lași cremșnitul la frigider peste noapte, iar înainte de servire îl decorezi cu zahăr pudră, apoi îl porționezi.