Cum faci cel mai bun cremșnit. Ingredientul la care să nu renunți niciodată

Cremșnitul este popular în toată Europa și îl întâlnim sub diverse denumiri: kremsnita (Croația), millefeuille (Franța), kremschnitte (Germania), cremeș sau cremșnit (România), krémes (Ungaria). Rețeta are mici variațiuni, dar preparatul este, în linii mari, făcut din aluat foitaj și cremă de vanilie.

cremsnit shutterstock 2119193798 jpg

Cremșnit FOTO Shutterstock

Vanilia este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Înnobilează orice desert cu o aromă inconfundabilă. Chiar dacă este un ingredient costisitor, este cea care dă savoare acestei prăjituri. De aceea, secretul este să folosești păstaie de vanilie, nu esență, atunci când prepari crema pentru cremșnit.

Iată cum se prepară cel mai bun cremșnit de casă.

Ingrediente

2 foi aluat foitaj (800 g)

Pentru cremă:

6 gălbenușuri

1,5 l lapte

320 g zahăr

160 g făină

1 păstaie vanilie

100 g unt

300 ml smântână pentru frișcă

20 g zhăr pudră

Pentru decor:

zahăr pudră

Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit subțire, răzuiești semințele. Mixezi gălbenușurile cu zahărul și cu semințele de vanilie. Cerni făina și continui să amesteci până ce se omogenizează, apoi torni laptele rece în fir subțire. Pui vasul pe foc mediu, adaugi și coaja de păstaie și amestecând constant, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce clocotește, fierbi 4-5 minute, la foc mic, până când se îngroașă crema. Dai deoparte, îndepărtezi păstaia, apoi încorporezi untul și lași crema la răcorit. Pui folie alimentară direct peste cremă, pentru a împiedica formarea unei pojghițe și o dai la frigider 2 ore.

Pui o foaie de aluat foitaj între două foi de hârtie de copt, apoi între două tăvi de cuptor, astfel încât cea de deasupra să preseze bine aluatul. Dai la cuptor la 170 °C, timp de 20-25 de minute. Foitajul trebuie să fie copt, rumenit și crocant, dar nu expandat, ci subțire. Repeți cu a doua foaie de aluat. Le lași să se răcească complet.

Mixezi smântâna (pe care ai ținut-o la frigider 2-3 ore) cu zahărul pudră, până ce devine frișcă. O adaugi peste crema de vanilie și omogenizezi. Asamblezi prăjitura: pui într-o tavă o foaie de blat, torni crema și nivelezi, apoi acoperi cu a doua foaie. Lași cremșnitul la frigider peste noapte, iar înainte de servire îl decorezi cu zahăr pudră, apoi îl porționezi.



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg