Flan cu cremă de vanilie

1 shutterstock 1694048086 jpg jpeg

Flanul este o tartă care îşi are originea în Imperiul Roman. În Evul Mediu era preparat atât în variantă dulce, cât şi sărată. Astăzi, cea mai cunoscută şi apreciată versiune este cea cu cremă de vanilie.

Ingrediente

Pentru aluat:

150 g făină

70 g unt

1 ou

1 praf de sare

1-2 linguri apă rece

Pentru cremă:

300 ml lapte

200 ml smântână pentru frişcă (30% grăsime)

1 linguriţă extract de vanilie

1 ou

2 gălbenuşuri

200 g zahăr

50 g amidon

Tai untul cubuleţe şi îl mixezi cu făina şi sarea până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul, frămânţi şi torni puţină apă rece, cât să obţii un aluat omogen, pe care îl înfăşori în folie alimentară şi îl dai la frigider 30 de minute.

Scoţi aluatul din frigider, întinzi o foaie rotundă, de 5 mm grosime, pe care o aranjezi într-o tavă de tartă. Îndepărtezi surplusul şi dai tava la frigider jumătate de oră.

Pui laptele, smântâna şi extractul de vanilie într-o cratiţă şi ţii pe aragaz, la foc mic, până e pe punctul de a da în clocot, apoi stingi focul. Într-un castron, mixezi zahărul cu oul, gălbenuşurile şi cu amidonul. Torni jumătate din lapte în castron şi amesteci energic cu un tel pară. Transferi compoziţia înapoi cratiţă şi fierbi câteva minute, până se îngroaşă crema, amestecând constant. Laşi la răcit, apoi torni crema peste aluat, în tavă.

Coci în cuptorul preîncălzit, 15 minute la 210 °C, apoi 25 de minute la 180 °C. Laşi flanul să se răcească complet şi îl dai la frigider până a doua zi.