Gogoşi berlineze

1 gogosi berlineze shutterstock 1759842410 jpg jpeg

Gogoşile berlineze sunt celebre în toată lumea: bine crescute, pufoase, pudrate cu zahăr. Au diverse umpluturi dulci, de la gem şi dulceaţă la cremă de ciocolată sau vanilie, şi sunt potrivite în orice ocazie,

Gogoşile berlineze au o vechime de peste 200 de ani, iar unii istorici sugerează că preparatul a fost numit după un brutar din Berlin. Acesta voia să servească în armată, dar s-a dovedit nepotrivit pentru serviciul militar. Totuşi, i s-a permis să rămână la regiment în postul de brutar. De obicei, gogoşile germane erau umplute cu ingrediente sărate, dar după ce preţul zahărului a scăzut, iar acesta a devenit un ingredient comun, au predominat umpluturile dulci.

Ingrediente

Pentru gogoşi:

500 g făină

250 ml lapte

15 g drojdie proaspătă

80 g zahăr

1 praf de sare

50 g unt

coaja rasă de la 1 portocală

1 ou

ulei, pentru prăjit

Pentru cremă:

3 gălbenuşuri

100 g zahăr

4 plicuri zahăr vanilat

500 ml lapte

50 g făină

zahăr pudră, pentru decor

Pentru gogoşi, combini laptele călduţ cu drojdia şi cu zahărul. Amesteci şi laşi 10 minute să se activeze drojdia. Adaugi oul peste lapte, untul topit şi răcit, sarea, coaja rasă de portocală, amesteci şi încorporezi treptat făina. Frămânţi până obţii un aluat care nu se mai ţine de degete, dar este suficient de moale. Îl pui într-un bol curat, acoperi cu folie alimentară şi-l laşi să crească până ce îşi dublează volumul.

Întinzi o foaie din aluat de aproximativ un cm grosime şi decupezi gogoşi cu ajutorul unui pahar. Le mai laşi să dospească încă 15 minute. Încingi uleiul şi rumeneşti gogoşile pe ambele părţi, la foc mediu, având grijă să nu aglomerezi vasul. Le scoţi pe şervete de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Pui laptele într-o cratiţă, pe aragaz şi laşi până când începe să fiarbă. Între timp, mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat până ce capătă o consistenţă cremoasă, apoi încorporezi făina. Dai focul la minim, adaugi jumătate din cantitatea  de lapte peste gălbenuşuri şi amesteci energic pentru a nu se închega. Torni gălbenuşurile peste restul de lapte de pe aragaz şi amesteci constant până se îngroaşă crema. O dai deoparte şi o laşi la răcit.

Tai gogoşile la mijloc, fără să le separi de tot, şi întinzi un strat de cremă la mijloc, apoi le decorezi cu zahăr pudră.

FOTO Shutterstock