Papricaș de pui: secretele celui mai bun papricaș. Nu folosi ulei și nici apă!

Papricașul este o mâncare tradițională ungurească în care ingredientul-vedetă e paprica, așa cum spune și numele preparatului. Este atât de gustoasă încât e foarte populară și în țările vecine, mai ales în Ardeal, care a fost parte a imperiului Austro-Ungar.

papricaș de pui shutterstock 1982485994 jpg

Papricașul are câteva ingrediente cheie foto Shutterstock

Pentru a obține cel mai gustos papricaș de pui, respectă rețeta veche a gospodinelor din Ungaria. În primul rând, pentru un gust desăvârșit, e indicat să folosești untură de pui, nu ulei. De asemenea, la fiert pune supă clară de pui în loc de apă. Ceapa din belșug adaugă și mai multă savoare preparatului.

Deși unele rețete mai noi includ și ardei, în rețeta originală aceștia nu se foloseau, ci se punea doar paprica din abundență. De aceea, o altă condiție este să folosești paprica de bună calitate, din Ungaria, iar cea mai bună este considerată cea din zonele Szeged și Kalocsa.

Iată cum prepari cel mai bn papricaș după rețeta originală.

Ingrediente

800 g piept de pui dezosat, fără piele

3 cepe mari

2-3 căței de usturoi

2 linguri untură de pui sau de rață

300 ml supă clară de pui

2 linguri pastă de tomate

1 lingură paprica simplă sau afumată

1 linguriță boia iute

1 linguriță boia dulce

100 g smântână fermentată

sare

piper

pătrunjel, pentru decor 

Speli carnea de pui, o ștergi și o tai cuburi. Încingi o lingură de untură și prăjești carnea 8-10 minute, la foc potrivit, până când s-a rumenit, apoi dai deoparte. Nu e nevoie să fie gătită în întregime. Tai ceapa peștișori. Adaugi restul de untură și sotezi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, câteva minute, până ce se înmoaie. Transferi carnea înapoi în oală, pui restul condimentelor, pasta de tomate și omogenizezi.

Torni supa de pui, asezonezi cu sare și piper după gust, amesteci și mai lași să fiarbă 15-20 de minute sau până când sosul s-a îngroșat și carnea s-a gătit. La final, adaugi smântâna fermentată și mai ții un minut la foc mic, să se întrepătrundă aromele. Servești papricașul cald, decorat cu pătrunjel, alături de o garnitură de găluște din făină.