Găluşte din pâine cu sos de ciuperci
Pentru o zi friguroasă, găteşte un preparat cald şi săţios, cu origini germane. Aceste găluşte vor aduna toată familia în jurul mesei!
Găluştele sunt foarte populare în Germania şi se servesc aproape la fiecare masă? Există inclusiv un muzeu dedicat găluştelor în Turingia, land în centrul Germaniei, cu capitala la Erfurt. Găluştele sunt cunoscute drept Klöße în vestul şi nordul ţării şi Knödel în sud-estul Germaniei.
Iată o variantă de găluşte care au ca ingredient principal pâiea şi sunt servite cu un sos bogat şi aromat din ciuperci.
Ingrediente
500 g pâine albă
500 g ciuperci, după preferinţă
½ legătură pătrunjel
150 ml vin alb sec
250 ml lapte integral
250 ml smântână pentru gătit (15% grăsime)
2 ouă
1 ceapă albă
2 căţei de usturoi
2 linguri unt nesărat
¼ linguriţă nucşoară
zeama de la ¼ lămâie bio
sare
piper
Topeşti o lingură de unt şi sotezi, la foc mic, ceapa tocată, până s-a înmuiat. Pentru găluşte, tai pâinea felii şi o pui într-un bol larg, torni laptele, adaugi ouăle, pătrunjelul tocat, nucşoara, ceapa, sare şi piper, după gust, apoi omogenizezi. Formezi găluştele şi le pui la fiert, în apă cu puţină sare, 20 de minute, până au urcat la suprafaţă.
Între timp, topeşti restul de unt şi sotezi ciupercile feliate până scade zeama şi devin aurii, apoi le dai deoparte. În acelaşi vas, sotezi usturoiul zdrobit un minut, torni vinul, amesteci şi mai ţii pe foc până se evaporă alcoolul, câteva minute. Adaugi smântâna pentru gătit, ciupercile, zeama de lămâie şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci şi mai laşi să fiarbă câteva minute, la foc mediu, până ce sosul se îngroaşă. Serveşti găluştele calde cu sosul de ciuperci, şi le decorezi cu verdeaţă proaspătă.
FOTO Shutterstock