Găluște cu căpșune: o combinație surprinzătoare și delicioasă

Găluștele, fie cu umpluturi sărate, fie cu umpluturi dulci sunt un preparat des întâlnit în Europa de Est, mai ales în țările care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.

Poate cele mai populare la noi în țară sunt celebrele găluște din cartofi umplute cu prune, deși acest desert are și alte variante: cu afine sau caise.

galuște cu capșune shutterstock 1446386939 jpg

Găluște cu căpșune: o combinație surprinzătoare și delicioasă FOTO Shutterstock

O variantă de sezon, întâlnită în puține locuri din țară, pune în valoare căpșunele, iar acest preparat este total transformat. Iată cum prepari aceste găluște deosebite.

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g brânză proaspătă de vaci

150 g făină

1 lingură zahăr

2 ouă

1 praf de sare

25 g unt

Pentru umplutură:

300 g căpșune

100 g zahăr pudră

1 lingură zeamă de lămâie

Pentru sos:

200 ml smântână dulce de gătit

zahăr pudră, pentru decor

Citește și Gogoşi pufoase umplute cu sos de căpşuni

Într-un castron mare, sfărâmi brânza cu furculiţa, o amesteci cu ouăle bătute, cu un praf de sare, cu zahărul şi cu făina, până ce obţii un aluat omogen. Dai aluatul la frigider 30 de minute.

Separat, cureți căpșunele de codițe, le speli, le scurgi bine, și, dacă sunt mai  mari, le tai jumătăți sau sferturi. Le amesteci cu zahărul pudră şi cu zeama de lămâie, apoi le laşi la macerat 25-30 de minute.

Modelezi un sul din aluat, cu diametrul de 4-5 cm. Tai câte o bucată de aluat, din care modelezi în podul palmei o bilă. Faci o adâncitură în mijlocul ei, în care pui câteva 1-2 căpșune macerate, apoi sigilezi umplutura în interior. Dai din nou formă de bilă.

Când ai umplut toate găluştele, le treci prin făină şi le fierbi 10 minute în apă clocotită, în care ai pus un praf de sare şi 25 g de unt. Când se ridică la suprafaţa apei, le scoţi cu spumieră pe un platou. Le serveşti calde, cu smântână dulce și le decorezi cu zahăr pudră.