Supă gulaş de viţel

1 shutterstock 1462508801 jpg jpeg

Supele şi ciorbele sunt nelipsite din cultura gastronomică a oricărui popor, iar supa gulaş este una dintre cele mai cunoscute din lume. Populară în Austria, Germania, Ungaria, dar şi în România, în special în Ardeal, acest fel de mâncare este prezent în meniurile restaurantelor şi este des preparat pentru mesele în familie.

Gulaşul este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri ungureşti, iar prima menţionare apare în 1787, în volumul „Diatetica“, scris de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Mureşului. Era preparat din carne de vită (astăzi se folosesc şi alte tipuri de carne), iar boiaua este un condiment obligatoriu.

Din anul 1800, cuvântul „gulyas“ a intrat în dicţionarul limbii maghiare, iar din 1810 au început să apară reţete în toate cărţile de bucate ungureşti. 

Reţeta tradiţională de gulaş este bogată în arome, supa este densă şi bine condimentată. Dacă nu doreşti o variantă oicantă, poţi exclude boiaua iute. Iată cum se prepară.

Ingrediente

700 g carne macră viţel

1 os de vită, cu măduvă (500 g)

3 cartofi medii

1 morcov mare

2-3 linguri ulei

1 ceapă mare

1 ardei gras

1 linguriţă boia iute

1 linguriţă boia dulce

1 linguriţă măghiran uscat

1 linguriţă chimen pudră sau seminţe

300 ml suc de roşii

1 foaie de dafin

1 lingură bulion sau pastă de ardei dulce

sare

piper   

1 linguriţă zahăr 

 Speli carnea, o tai cubuleţe şi o pui la fiert în 4 litri de apă, împreună cu osul de vită bine spălat. Îndepărtezi cu o paletă spuma care se formează, ori de câte ori e nevoie. Laşi la fiert o oră. Între timp, cureţi legumele: tai mărunt ceapa şi ardeiul, feliezi morcovul, tai cuburi cartofii.

Încingi uleiul într-­o oală antiaderentă, adaugi ceapa şi morcovul şi le căleşti câteva minute până se înmoaie. Adaugi cartofii, ardeiul gras, condimentezi sare şi piper, după gust, cu măghiran, chimen şi paprică şi mai laşi pe foc câteva minute.

Torni peste legume carnea şi supa în care a fiert (îndepărtezi osul), adaugi sucul de roşii, bulionul de ardei, zahărul, foaia de dafin şi mai fierbi aproximativ 20 de minute. Serveşti supa gulaş caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt tocat. 

FOTO Shutterstock