Cea mai bună ciorbă de pește: secretul gospodinelor din Delta Dunării

15 aprilie 2022   Rețete

Probabil mulţi au auzit că cea mai bună ciorbă de peşte este cea făcută cu apă din Dunăre. Secretul nu e nicidecum acesta și ideal este să nu puneţi în aplicare acest sfat, care nu e decât un mit sau o glumă a oamenilor locului.

Ciorbă de pește FOTO Shutterstock

Chiar marele Ivan Patazaichin povestea, cu umor, cum însăși soacra sa a căzut în plasă și a cărat o canistră cu apă din Dunăre acasă, la Ploiești, pentru a prepara ciorba.

Ciorba de peşte este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiţionale româneşti, dar puţini ştiu să o prepare cum trebuie. Gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete pentru a găti cea mai gustoasă ciorbă.

În primul rând, peștele trebuie să fie foarte proaspăt și din specii diferite. Este ideal să avem 5-6 specii, atât răpitor, cât și fitofag (știucă, crap, somn, plevușcă, mreană, caras etc). Abundența de pești va da un gust și o aromă extraordinare preparatului.

Din captura pescarilor se aleg mai întâi peștii micuți, care se eviscerează și se pun la fiert întregi, într-o oală cu multă apă, alături de capete și de cozi. Când au fiert și supa e aromată, se strecoară și se păstrează doar lichidul clar, care se pune din nou la fiert.

Abia la final se adugă cele mai bune bucăți din pește, cu multă carne: medalioane, fileuri etc.

Iată cum se prepară o ciorbă tradițională de pește în Delta Dunării.

1 kg pești mici (guvizi, cărășei etc.)

1 cap și o coadă de crap

1 kg rondele de crap, novac, somn, șalău, știucă

2 cepe

2 morcovi

2 cartofi

2 roșii

sare

oțet, după gust

pătrunjel, leuștean

Cureți peștii de solzi și de intestine, apoi îi speli bine. Pui la fiert într-o oală cu 4 l de apă și puțină sare peștii mici, capul și coada de crap. Îndepărtezi cu o paletă spuma formată la suprafață, ori de câte ori e nevoie. Lași să fiarbă 20-30 de minute, strecori zeama și o pui înapoi în oală.

Cureți și speli cepele și morcovii și îi tai mărunt. Cureți cartofii și îi tai cuburi. Pui legumele la fiert în supa de pește, iar după 15 minute adaugi bucățile cărnoase de pește și roșiile date prin răzătoarea mare.

Condimentezi cu sare, după gust și mai fierbi ciorba încă 15 minute. Ultimul pas în prepararea ciorbei tradiţionale de peşte este acrirea, iar gospodinele din Delta Dunării spun că acest tip de ciorbă nu se acreşte niciodată cu borş, ci cu oţet.

Adaugi oțet, după gust și ții pe aragaz încă 2 minute, să se întrepătrundă aromele. Oprești focul și presari verdeața tocată.

Citește și Macrou la cuptor

Mai multe