Cel mai bun storceag. Un singur pește e permis în rețeta originală a ucrainenilor din Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe, locul în care se întâlnesc Dumnărea și Marea Neagră, s-a născut unul dintre cele mai bune feluri de mâncare din pește: storceag. Nu e nici supă, nici ciorbă, e o combinaţie între bucătăria ucraineană şi cea românească și este absolut delicios.

storceag shutterstock 1724162836 jpg

Storceag, preparatul specific din Sfântu Gheorghe FOTO Shutterstock

În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, comuniştii controlau toate resursele, astfel că pescarii erau obligaţi să livreze cherhanalelor aproape toată captura zilei, toţi peştii mari şi frumoşi şi puteau păstra doar resturile.

Printre acestea, mici sturioni numiţi în limba ucraineană „starceak“. Aceşti mici sturioni erau folosiţi pentru principala masă pescarilor ucraineni şi a familiilor lor, după o zi de muncă.

Ei fierbeau peştii într-o oală mare, din care mânca toată familia. În supă mai puneau ce legume aveau prin grădină – ceapă, morcovi, cartofi  - şi o „dregeau“ cu zer de la laptele animalelor din gospodărie.

Citește și Ciorbă de salată ca-n Ardeal: rețeta lui Horia Vîrlan

Astăzi, storceagul e adaptat vremurilor moderne, iar micii sturioni au fost înlocuiți cu bucăţi bune şi mari de sturion: morun, cegă sau nisetru. Lipovenii spun că este obligatoriu ca în storceag să fie folosit doar sturion, orice alt peşte – somn, crap, sau ştiucă îl transfomă într-o ciorbă sau borș de pește. Totodată, zerul a fost înlocuit azi cu smântână subțire pentru gătit.

Iată cum se prepară storceagul din Sfântu Gheorghe.

Ingrediente

5-6 rondele sturion (1 kg): cegă, nisetru, păstrugă, morun

2 cepe

2 morcovi

2-3 cartofi medii

200 ml smântână de gătit (20% grăsime)

2 gălbenuşuri

verdeață

sare

Speli rondelele de sturion, le tai cuburi potrivite şi le sărezi. Este important să le sărezi înainte, întrucât carnea va fi mai fermă la fiert și va avea un gust mai bun. Cureţi legumele, mărunţeşti cepele şi morcovii și tai cuburi cartofi.

Pui legumele la fiert într-o oală cu 3 litri de apă. După ce au dat în clocot, le lași să fiarbă 5 minute, apoi adaugi peștele și mai fierbi aproximativ 10 minute.

Între timp, amesteci gălbenuşurile cu smântâna de gătit. Torni peste ele un polonic de zeamă, amestecând energic, apoi răstorni acest amestec în ciorbă şi opreşti focul. Dacă e nevoie, mai pui sare. Serveşti ciorba fierbinte, cu verdeață tocată.