Ciorbă de salată ca-n Ardeal: rețeta lui Horia Vîrlan

Ciorba de salată cu afumătură este un preparat tradițional din zona Ardealului. La începutul primăverii, când apăreau verdețurile proaspete, ardelenii le combinau ceea ce mai aveau prin cămară de la porcul sacrificat de Crăciun: costiță, șunculiță, slănină sau kaizer.

Rețeta acestei ciorbe s-a transmis de-a lungul timpului și este și astăzi una dintre cele mai apreciate și mai consumate ciorbe de primăvară, în Ardeal. Ingredientele se completează reciproc: salata e tânără, proaspătă și plină de vitamine, iar afumătura dă gust și savoare acestui fel de mâncare.

ciorba de salata shutterstock 686474584 jpg

Ciorbă de salată FOTO Shutterstock

Iată cum se prepară Ciorba de salată verde ca-n Ardeal, după rețeta lui Horia Vîrlan, din volumul „Bucatele noastre“.

Ingrediente

2 salate verzi mari sau 3 medii

150 g costiță afumată, fără os și șorici

1 ceapă mare

1 păstârnac mediu

1 rădăcină mică de pătrunjel

1 legătură de pătrunjel verde

1,5 l supă de legume

2 căni de lapte

1 lingură făină

1 linguriță sare

2-3 linguri oțet din vin alb

Tai costița fâșii, apoi o rumenești la foc mediu, într-o oală antiaderentă. Poți folosi kaizer sau slăninuță afumată, în loc de costiță.

Între timp, cureți toate legumele, le tai mărunt și le adaugi peste costiță. Le călești împreună la foc mediu, 3-4 minute, amestecând ocazional. Nu mai este nevoie de ulei în acest preparat, deoarece legumele se vor căli în grăsimea lăsată de afumătură.

Citește și Ciorbă de varză murată cu afumătură

Când legumele s-au sotat, adaugi făina și amesteci energic, până ce e încorporată complet. Combini supa caldă cu laptele și începi să torni lichidul în oală, amestecând constant, pentru ca supa să nu aibă cocoloașe, ci o consistență fină și cremoasă. Fierbi la foc mediu aproximativ 15 minute.

Între timp, speli salatele și tai frunzele fâșii. Le adaugi în ciorbă, pui sarea și continui fierberea încă 5-6 minute. La final, adaugi oțetul și stingi focul. Presari pătrunjelul verde, mai lași 2-3 minute să se întrepătrundă aromele, apoi servești ciorba, când s-a mai răcorit.