Ciorb─â de salat─â ca-n Ardeal: re╚Ťeta lui Horia V├«rlan

Ciorba de salat─â cu afum─âtur─â este un preparat tradi╚Ťional din zona Ardealului. La ├«nceputul prim─âverii, c├ónd ap─âreau verde╚Ťurile proaspete, ardelenii le combinau ceea ce mai aveau prin c─âmar─â de la porcul sacrificat de Cr─âciun: costi╚Ť─â, ╚Öunculi╚Ť─â, sl─ânin─â sau kaizer.

Re╚Ťeta acestei ciorbe s-a transmis de-a lungul timpului ╚Öi este ╚Öi ast─âzi una dintre cele mai apreciate ╚Öi mai consumate ciorbe de prim─âvar─â, ├«n Ardeal. Ingredientele se completeaz─â reciproc: salata e t├ón─âr─â, proasp─ât─â ╚Öi plin─â de vitamine, iar afum─âtura d─â gust ╚Öi savoare acestui fel de m├óncare.

ciorba de salata shutterstock 686474584 jpg

Ciorb─â de salat─â FOTO Shutterstock

Iat─â cum se prepar─â Ciorba de salat─â verde ca-n Ardeal, dup─â re╚Ťeta lui Horia V├«rlan, din volumul ÔÇ×Bucatele noastreÔÇť.

Ingrediente

2 salate verzi mari sau 3 medii

150 g costi╚Ť─â afumat─â, f─âr─â os ╚Öi ╚Öorici

1 ceap─â mare

1 păstârnac mediu

1 r─âd─âcin─â mic─â de p─âtrunjel

1 leg─âtur─â de p─âtrunjel verde

1,5 l sup─â de legume

2 c─âni de lapte

1 lingur─â f─âin─â

1 linguri╚Ť─â sare

2-3 linguri o╚Ťet din vin alb

Tai costi╚Ťa f├ó╚Öii, apoi o rumene╚Öti la foc mediu, ├«ntr-o oal─â antiaderent─â. Po╚Ťi folosi kaizer sau sl─âninu╚Ť─â afumat─â, ├«n loc de costi╚Ť─â.

├Äntre timp, cure╚Ťi toate legumele, le tai m─ârunt ╚Öi le adaugi peste costi╚Ť─â. Le c─âle╚Öti ├«mpreun─â la foc mediu, 3-4 minute, amestec├ónd ocazional. Nu mai este nevoie de ulei ├«n acest preparat, deoarece legumele se vor c─âli ├«n gr─âsimea l─âsat─â de afum─âtur─â.

Cite╚Öte ╚Öi Ciorb─â de varz─â murat─â cu afum─âtur─â

C├ónd legumele s-au sotat, adaugi f─âina ╚Öi amesteci energic, p├ón─â ce e ├«ncorporat─â complet. Combini supa cald─â cu laptele ╚Öi ├«ncepi s─â torni lichidul ├«n oal─â, amestec├ónd constant, pentru ca supa s─â nu aib─â cocoloa╚Öe, ci o consisten╚Ť─â fin─â ╚Öi cremoas─â. Fierbi la foc mediu aproximativ 15 minute.

├Äntre timp, speli salatele ╚Öi tai frunzele f├ó╚Öii. Le adaugi ├«n ciorb─â, pui sarea ╚Öi continui fierberea ├«nc─â 5-6 minute. La final, adaugi o╚Ťetul ╚Öi stingi focul. Presari p─âtrunjelul verde, mai la╚Öi 2-3 minute s─â se ├«ntrep─âtrund─â aromele, apoi serve╚Öti ciorba, c├ónd s-a mai r─âcorit.  



Recente

salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg
tarta rosii shutterstock 1982727641 jpg