Ciorbă de varză murată cu afumătură (Zelnacka)

1 ciorba varza murata afumtura shutterstock 1173088615 jpg jpeg

Această reţetă tradiţională cehească are influenţe gastronomice din fostul Imperiu Austro-Ungar, influenţe care se regăsesc şi azi în toate bucătăriile din zonă: cea austriacă, cea ungurească şi cea românească, din zona Ardealului. Oricum ar fi, nu poţi da greş cu combiaţia de varză murată şi afumătură.

Ingrediente

1 kg varză murată

250 g cârnaţi afumaţi, după preferinţă

250 şunculiţă afumată

1 ceapă

1 morcov 

2 căţei de usturoi

3 cartofi medii

2 linguri făină albă

3 l supă de legume sau apă

2-3 linguri de ulei 

1 linguriţă seminţe de chimen, opţional

1 linguriţă paprika pudră

1 linguriţă boia iute

2 foi de dafin

pătrunjel, pentru decor

sare

piper 

smântână fermentată, pentru servit (20% grăsime)

ardei iute, pentru servit

Încingi uleiul într-o cratiţă cu capac şi sotezi ceapa şi usturoiul mărunţit, timp de 2-3 minute la foc mic, până ce capătă o culoare aurie. Presari făina, pudra de paprika, boiaua iute, sarea şi piperul după gust şi, dacă doreşti, seminţele de chimen. Amesteci rapid, să nu se formeze cocoloaşe.

Începi să torni apa, amestecând constant cu un tel. Laşi să dea în câteva clocote, până ce lichidul se îngroaşă uşor, apoi adaugi cartofii tăiaţi cuburi, rondelele de morcovi şi foile de dafin. Când legumele s-au fiert pe jumătate, adaugi varza murată tăiată fideluţă, pui capacul şi laşi la foc mediu.

Între timp, rumeneşti într-o tigaie antiaderentă slăninuţa tăiată cubuleţe şi cârnaţii tăiaţi felii. Când sunt gata, le transferi în oală şi mai laşi să fiarbă la foc mic încă 15-20 minute. Potriveşti gustul de sare şi piper şi stingi focul. Serveşti ciorba caldă, cu smântână fermentată şi o decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.

FOTO Shutterstock