Top 3 fripturi de Paște pentru cei care nu mănâncă miel
Consumată în mod tradițional la sărbătorile pascale, carnea de miel tânăr, de primăvară, e delicioasă dacă este pregătită cum trebuie. Totuși, nu este pe placul tuturor, deoarece are o aromă pregnantă. De aceea, avem trei propuneri de fripturi gustoase și aromate: curcan, pui și iepure. Iată cum le prepari.
Curcan glazurat cu miere FOTOGRAFII Shutterstock
Jambon de curcan glazurat cu miere
Ingrediente
1-1,2 kg piept de curcan
zeama și coaja de la 1 lămâie bio
50 g miere
2 crenguțe rozmarin proaspăt
2 linguri unt topit și răcit
300 ml supă de pui
sare
piper
Tai foarte fin rozmarinul și îl pui într-un castron. Adaugi untul topit și răcit, mierea, zeama și coaja de lămâie, asezonezi cu sare și piper, după gust. Ungi pieptul de curcan cu acest amestec și îl așezi într-o tavă cu pereții înalți. Torni supa de pui, acoperi tava cu folie de aluminiu și o dai la cuptor, la 180 °C.
După o oră și 15 minute, înlături folia și întorci friptura. Mai ții la cuptor aproximativ 45 de minute, până ce carne se rumenește. Între timp, o stropești de 3-4 ori cu sosul format în tavă, pentru a se glazura frumos.
Strecori sosul și servești friptura feliată subțire cu acest sos și cu garnitura preferată.
Pui umplut cu ciuperci
Ingrediente
1 pui grill întreg (1,6 – 1,8 kg)
1 ceapă mare
100 g franzelă albă
100 ml lapte
2 căței de usturoi
4-5 ciuperci champignon brune
sare
piper
2 linguri ulei
1 pahar vin alb sec
300 g ciuperci champignon albe
1 căpățână de usturoi
1 crenguță cimbru uscat
Cureți și speli ceapa, cei 2 căței de usturoi și ciupercile brune, le tai grosier și le pui într-un blender. Le mărunțești până aproape ating stadiul de pastă.
Încingi uleiul într-o cratiță și pui legumele la călit 4-5 minute. Condimentezi cu sare și piper, după gust, apoi acoperi cu un capac și fierbi la foc mic până ce lichidul e complet absorbit. Lași la răcorit. Înmoi pâinea în lapte 10 minute, o storci, apoi o fărâmițezi și o amesteci cu legumele călite.
Speli puiul, îl ștergi, apoi îl asezonezi cu sare și piper, la interior și la exterior. Îl umpli cu amestecul de pâine și legume, sigilezi cu scobitori și îl pui într-o tavă. Torni vinul, adaugi căpățâna de usturoi tăiată transversal, cimbrul și dai tava la cuptor la 190 ° C, o oră și jumătate.
Între timp, stropești puiul cu lichidul din tavă. Pui și ciupercile albe în tavă și mai ții 20 de minute, până ce puiul e rumenit și furculița pătrunde ușor în carne. Servești friptura cu salată verde.
Iepure cu măsline
Ingrediente
1 iepure întreg (1,5 kg)
70 ml ulei de măsline
150 ml vin alb, sec
150 ml supă de legume
200 g măsline negre
2 lingurițe rozmarin uscat
1 linguriță oregano uscat
1 linguriţă boia dulce
1 ceapă
3 căţei usturoi
sare, după gust
piper, după gust
Porţionezi carnea de iepure, o speli și o condimentezi cu sare și piper, după gust. Pregăteşti o cratiţă mai mare, cu capac şi încingi uleiul. Pui bucăţile de carne şi le laşi să se rumenească la o temperatură medie. Ulterior, le scoţi şi le aşezi pe un şervet de bucătărie pentru a absorbi surplusul de ulei.
În acelaşi ulei, căleşti, la foc potrivit, ceapa tăiată mărunt, usturoiul curăţat şi zdrobit și măslinele, 3-4 minute. Adaugi bucăţile de carne, torni vinul alb şi supa de legume. Asezonezi cu ierburile aromatice, boia dulce, cu sare şi piper, după gust. Laşi să fiarbă sub capac, la foc mic, 30 de minute, apoi dai vasul la cuptor 40-45 de minute, până ce friptura se rumenește și sosul a scăzut.