Cum marinezi perfect carnea de miel. 3 marinade pentru cea mai fragedă friptură

Marinarea este o tehnică folosită de sute de ani, dintr-o perioadă în care nu existau frigidere. Alături de uscare și afumare, era o metodă pentru a conserva mai mult timp carnea. În zilele noastre, marinarea garantează succesul unui preparat și este o etapă care nu trebuie sărită dacă dorești să obții o friptură perfectă.

friptură de miel shutterstock 1703666812 jpg

Marinarea frăgezeşte carnea de miel FOTO Shutterstock

De obicei, tehnica de marinare se foloseşte pentru tipuri de carne cu o durată mai lungă de gătire (vită, oaie, miel, ied), însă este recomandată şi pentru fructe de mare, pește sau alte tipuri de carne mai fadă, cum ar fi cea de pui sau curcan.

Marinarea frăgezeşte carnea şi o infuzează cu aromele condimentelor, iar rezultatul e o friptură savuroasă, care se topeşte în gură. Carnea de miel, în special tradiţionala friptură de Paşte, este de obicei marinată înainte de a fi gătită, în bucătăria românească.

Ce se întâmplă în timpul marinării

În timpul marinării, bucata sau bucățile de carne sunt scufundate într-un lichid (apă, vin, iaurt, oțet etc.) condimentat cu sare și diverse mirodenii. Carnea absoarbe din lichidul sărat în care e scufundată și, astfel, va rămâne suculentă şi nu se va usca în timpul preparării termice.

Prin ruperea fibrelor (cauzată de anumite reacţii chimice din timpul marinării), carnea va deveni mai fragedă, iar prin absorbţia condimentelor va căpăta aromă şi culoare. Marinarea poate fi scurtă 1-2 ore (pentru pui sau peşte) sau lungă, între 6 şi 24 de ore, la frigider (în cazul unor bucăţi mari de carne roşie: vită, oaie, miel).

Atunci când faceţi o marinadă, încorporaţi în lichidul respectiv toate condimentele şi legumele, omogenizaţi, abia apoi scufundaţi bucăţile de carne, având grijă să fie bine acoperite cu lichid. Dacă e vorba de un proces îndelungat, întoarceţi carnea de câteva ori, pe parcursul marinării.

Alegeți dintre următoarele 3 marinade rețeta preferată și pregătiți o friptură delicioasă de miel pentru masa de Paște.

Marinadă cu vin (pentru 2 kg de carne)

Ingrediente

2-3 crenguțe cimbru (sau 2 lingurițe cimbru uscat)

2 linguri ulei

1 căpățână de usturoi

400 ml vin alb, sec

30 ml oțet din vin

1 morcov

1 ceapă

½ rădăcină țelină

30 sare grunjoasă

boabe de piper negru

2-3 foi de dafin

Cureți și speli legumele, le tai cuburi și le pui într-un bol. Pui usturoiul zdrobit, restul ingredientelor și torni marinada într-o caserolă încăpătoare. Așezi carnea și închizi vasul etanș. O dai la frigider 8-10 ore, având grijă să întorci bucata de carne de 2-3 ori. Când gătești carnea, strecori marinada și o torni în tavă.

Marinadă cu iaurt (pentru o pulpă de miel de 1,5-1,8 kg)

Ingrediente

400 g iaurt

1 lingură ulei

1-2 linguri muștar simplu sau cu boabe

1 lingură sare grunjoasă

1 linguriță piper negru măcinat

1 linguriță coriandru pudră

1 linguriță usturoi granulat

1 linguriță boia dulce sau iute, după preferință

Speli pulpa de miel și o usuci cu șervețele de hârtie. Amesteci toate ingredientele pentru marinadă, o torni într-un bol încăpător, așezi carnea, apoi o ungi bine cu lichid peste tot. Acoperi vasul și ții pulpa de miel la frigider 6 ore înainte de gătire.

Marinadă cu ierburi aromatice și lămâie (pentru 1,8-2 kg de carne)

Ingrediente

2-3 rămurele rozmarin verde

2-3 rămurele salvie

1 ardei iute, opțional

50 ml ulei de măsline

zeama de la 1 lămâie

1 lămâie

1 legătură usturoi verde

25 sare

10 g piper negru măcinat

Tai mărunt rozmarinul și salvia, feliezi usturoiul și ardeiul iute. Tai rondele lămâia. Pui toate legumele și ierburile aromatice într-o caserolă care se închide etanș, adaugi restul ingredientelor și omogenizezi. Așezi carnea de miel și o acoperi cu lichid. Marinezi peste noapte, la rece, iar între timp o întorci o dată sau de două ori.