Cum faci ciorbă de căpățână de miel ca-n Ardeal. De ce trebuie să mănânce bărbatul limba și nevasta creierul

Ciorba de miel e prezentă în multe zone din România, la masa de Sărbători. Preparată în general cu verdețuri de primăvară și acrită cu borș, în Ardeal ea își schimbă „hainele“: are smântână din belșug, ca toate mâncărurile grele, ardelenești, de altfel, și e aromatizată cu mult tarhon.

ciorba de miel Ardeal smantana tarhon shutterstock 269547140 jpg

Ciorbă ardelenească de căpățână de miel, cu smântână și tarhon FOTO Shutterstock

Tarhonul, nu numai că este foarte aromat și atenuează mirosul cărnii de miel, dar este și bogat în substanțe nutritive (în special vitaminele  B1 și C) și este un remediu pentru mai mult de 50 de boli. Este eficient în afecțiuni precum tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat, bronșite, reumatism, balonare și afecțiuni renale.

O tradiție din Ardeal  - nu știm cât de respectată în prezent - spune că în ciorba de miel trebuie fiartă și căpățâna. Bărbatul casei mănâncă limba, sub argumentul că femeia vorbește destul, iar soția lui mănâncă creierul... Trecând peste acest obicei, căpățâna de miel dă un gust extraordinar acestei ciorbe, așa că e bine să nu fie exclusă.

Iată cum se prepară celebra ciorbă ardelenească de miel cu smântână și tarhon.

Ingrediente

1 cap de miel

1 kg carne de miel cu os (gât, coaste, coadă)

2 cepe

2 morcovi

1 ţelină mică

1 păstârnac

1 legătură ceapă verde

1 legătură ștevie sau măcriș

1 legătură tarhon verde

200-250 g smântână fermentată (302% grăsime)

3 gălbenuşuri

50-60 ml, oțet

sare

Speli foarte bine căpățâna. Speli carnea, o porţionezi şi pui totul la fiert în 5 l de apă cu sare, după gust. O spumezi ori de câte ori e nevoie și o fierbi până ce e gata. Scoți carnea, o lași la răcorit și o dezosezi.

Cureţi, speli şi tai mărunt legumele (mai puțin ceapa verde și ștevia) și le adaugi în oală, după ce, în prealabil, ai strecurat zeama. Fierbi la foc mediu 20-25 de minute, adaugi carnea, ceapa verde și ștevia tocate, potrivești gustul de sare şi mai laşi să clocotească 10 minute.

Baţi gălbenuşurile cu smântâna, iei zeama din oală şi torni peste compoziţie, apoi o răstorni, în fir subţire, înapoi. O mai dai câteva clocote și opreşti focul.

La final, torni oțet, după gust și presari tarhonul tăiat mărunt. Servești ciorba fierbinte, cu ardei iute.

Citește și Miel cu spanac, rețeta lui Joseph Hadad pentru Paște