Pască poloneză cu glazură de ciocolată

Paștele aduce pe mesele noastre, în fiecare an, preparate ritualice precum pasca și cozonacul. Însă deliciile dulci și colorate sunt nenumărate și vin din toate colțurile lumii. Încearcă și tu această pască poloneză cu aluat fraged, umplutură cremoasă și glazură de ciocolată.

pască poloneza ciocolata shutterstock 130097918 (1) jpg

Pască poloneză cu glazură de ciocolată FOTO Shutterstock

Dacă anul acesta vrei să renunți la clasica pască, îț propunem varianta poloneză, cu un aluat fraged și glazură de ciocolată.

Urmează pașii pentru a pregăti acest desert deosebit.

Ingrediente

Pentru blat:

100 g unt

250 g făină

1 ou

2 linguri smântână fermentată

1 praf de sare

Pentru umplutură:

500 g brânză dulce de vaci

300 g cremă de brânză

200 g smântână fermentată (25% grăsime)

200 g zahăr tos

1 plic zahăr vanilat

coaja rasă de la 1 lămâie netratată

4 ouă

100 g stafide

Pentru glazură:

100 g ciocolată amăruie

20 g unt

Amesteci făina cu untul rece tăiat cuburi, apoi încorporezi oul, sarea şi smântâna. Frămânţi aluatul, îl strângi într-o bilă, îl înfăşori în folie de plastic şi îl dai la frigider o oră.

Scoţi aluatul, întinzi o foaie cu grosimea de 7-8 mm și o aşezi într-o tavă rotundă cu inel detașabil, inclusiv pe pereți, 1-2 cm. Înţepi foaia din loc în loc cu o furculiţă, aşezi deasupra o foaie de hârtie de copt şi pui un strat uniform de făină sau de boabe de fasole. Dai tava la cuptorul preîncălzit la 190 °C, 15-20 de minute, apoi îndepărtezi hârtia de copt laşi la răcorit.

Între timp, pregătești umplutura. Într-un castron, pui brânza de vaci bine scursă, crema de brânză și smântâna și amesteci până se omogenizează. Mixezi ouăle cu zahărul tos și cel vanilat, 5 minute, la viteză medie.

Torni peste brânză, adaugi coaja rasă de lămâie, apoi omogenizezi. La final, pui stafidele hidratate în prealabil și bine scurse. Torni compoziția peste blat și coci 40-45 de minute, la 170 °C. Scoți pasca din cuptor și o lași să se răcească.

Topești împreună ciocolata și untul, apoi torni glazura peste pasca rece. Decorezi desertul după imaginație.