Cozonacul lui Scărlătescu. Desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Paștele se apropie, iar cozonacul nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. Cu toții știm că nimic nu se compară cu aroma cozonacilor de casă, iar dacă nu ai găsit încă rețeta dorită, încearc-o pe cea garantată de chef Cătălin Scărlătescu. 

cozonac scarlatescu shutterstock 1937659066 jpg

Cozonacul preparat după rețeta lui Cătălin Scărlătescu e delicios FOTO Shutterstock

Cu ingrediente speciale, dar care păstrează totodată gustul autentic românesc, acest cozonac pufos și delicios va deveni rapid favoritul tuturor. Iată cum se prepară.

Ingrediente

1 kg făină

250 g zahăr

5 gălbenușuri

50 g drojdie proaspătă

450 ml lapte

300 g unt (82% grăsime)

30 g coajă confiată de portocală

1 ligură coajă rasă de lămâie bio

1 praf de sare

Pentru umplutură:

400 g nuci măcinate

200 g rahat

150 g ciocolată belgiană

1 ou, pentru uns

Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.

Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.

Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.

Află aici cum poți face Cozonac însiropat (Babka)

Între timp, prepari umplutura. Topești ciocolata belgiană și o lași la răcorit, adaugi nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, dacă dorești, poți adăuga stafide.

Împarți aluatul în două. Iei o bucată de aluat, întinzi o foaie, pui jumătate din cremă, apoi rulezi. Rulada obţinută o tai în două, pe lungime, împletești cele două bucăți și așezi cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedezi la fel cu restul ingredientelor.

Ungi cozonacii cu ou bătut și îi ții din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, dai cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci 45-60 de minute.