Cozonac cu mac şi stafide

1 shutterstock 1594832461 jpg jpeg

Doar trei zile au rămas până la Crăciun, iar dacă eşti indecis în privinţa desertului, îţi recomandăm această reţetă delicioasă de cozonac cu mac şi stafide.

Ingrediente

Pentru aluat

800 g făină 6 gălbenuşuri 100 g unt topit 100 ml ulei 200 g zahăr 30 g drojdie proaspătă 500 ml lapte

coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 portocală bio

1 praf de sare

Pentru umplutură

500 ml lapte

200 g mac

150 g zahăr

2  plicuri zahăr vanilat

100 g stafide

100 ml vinars sau coniac

1 esenţă de rom

150 g nuci măcinate

1 ou pentru uns

Pentru glazură

150 g zahăr pudră

30 ml suc de lămâie

Pentru aluat, cerni făina de două ori şi o pui într-un castron încăpător. Amesteci drojdia sfărâmată cu o lingură de zahăr, una de lapte cald şi una de făină. Torni maiaua obţinută într-o adâncitură în mijlocul făinii şi o laşi să crească 20-30 de minute. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu sarea până îşi dublează volumul. Amesteci maiaua cu făina, torni laptele, adaugi gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie şi de portocală şi începi să omogenizezi compoziţia. Adaugi, alternativ, ulei şi unt topit şi răcit, având grijă să le încorporezi bine în aluat. Frămânţi aluatul 15-20 de minute, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să crească, într-un loc cald, până îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşti umplutura. Înmoi stafidele în vinars sau coniac 10-15 minute, apoi le scurgi. Pui la fiert, 15 minute, laptele cu macul şi zahărul. Strecori macul şi-l amesteci cu zahărul vanilat, esenţa de rom, stafidele şi nucile măcinate.

Împarţi aluatul în două bucăţi egale, din care întinzi foi. Pui pe fiecare foaie câte o jumătate din umplutura de mac şi rulezi capetele astfel încât să se unească la mijlocul foii. Aşezi cozonacii în tăvi tapetate, cu partea rulată în sus, îi ungi cu ou bătut şi îi laşi să dospească a doua oară, 20-25 de minute. Îi dai la cuptor, la 160 °C, 50-55 de minute.

Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu sucul de lămâie, cât să obţii o consistenţă lichidă. Torni glazura peste cozonacii răciţi şi îi decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock