Cozonac de post fără frământare
Cozonac de post FOTO Shutterstock
S-ar putea să vă vină greu să credeţi, dar chiar există cel mai bun cozonac de post fără frământare, un cozonac pe care îl poţi prepara chiar şi în locul unei reţete clasice.
Pentru pofticioşi am pregătit o reţetă gustoasă şi reuşită de cozonac de post fără frământare. Aşadar iată reţeta:
Cozonac de post fără frământare - Ingrediente (2 cozonaci)
Ingrediente
Pentru aluat:
1 kg făină albă
50 g drojdie proaspătă
500 ml suc de portocale
200 g zahăr
160 ml ulei
4 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie și portocale
2 linguriţe rase de sare
Pentru umplutură:
400 g nuci măcinate
100 g rahat sau 3 linguri de cacao sau 100 g ciocolată de post, get etc.
Cozonac de post fără frământare - Mod de preparare
Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui într-un vas la încălzit, pe foc mediu. Apoi, în acest amestec călduţ, adaugi drojdia şi omogenizezi. Lași deoparte 30 de minute, să se activeze drojdia. Pui făina cernută într-un vas, torni amestecul lichid, adaugi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și portocală, sarea şi amesteci bine. Dacă mai este nevoie de lichid, pui apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.
Acoperi vasul cu un prosop curat şi laşi două ore la dospit, până când îşi dublează volumul. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, împarţi aluatul în două părţi egale şi le întinzi ca pe foi. Pui pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulezi şi faci cu ele o împletitură.
Aşezi împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau tapetată cu hârtie de copt). La fel procedezi şi în cazul celui de al doilea cozonac. Lași din nou la dospit, în tăvi, o oră.
Dai tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius şi ții la copt 40-45 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verifici dacă sunt copţi, făcând testul cu scobitoarea. Când sunt gata, îi scoți din cuptor, îi pudrezi cu zahăr și îi lași la răcorit înainte de a-i tăia.