3 reţete de prăjituri româneşti de suflet
Deserturile ne duc mereu cu gândul în copilărie şi ne trezesc amintiri dragi. Chiar dacă unele dintre cele mai iubite prăjituri româneşti sunt împrumutate şi adaptate, ele au intrat în patrimoniul gastronomic românesc şi nu ne putem imagina mesele festive şi ocaziile speciale fără ele.
Cozonac cu nucă şi cacao
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
3 gălbenuşuri
2 ouă
100 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
¼ linguriţă sare
250 ml lapte
150 g unt
Pentru umplutură:
200 g zahăr
30 g cacao
200 g nuci măcinate
2 ouă
1 esenţă de rom
Dizolvi drojdia proaspătă şi o lingură de zahăr în laptele călduţ şi dai deoparte 10 minute. Mixezi ouăle întregi cu gălbenuşurile, zahărul, sarea şi zahărul vanilat, apoi torni amestecul peste maia şi omogenizezi. Pui făina şi începi să frămânţi. Vei obţine un aluat lipicios, în care vei încorpora, treptat, untul rece, tăiat cubuleţe. Când alutul e compact şi elastic, îl pui într-un castron curat, îl acoperi cu folie de plastic şi îl laşi la dospit 2 ore.
Pentru umplutură, amesteci toate ingredientele.
Împarţi aluatul în 4 bile egale, din care întinzi foi. Ungi fiecare foaie cu umplutură, lăsând câte un centimetru liber la margini. Rulezi foile, le împleteşti câte două şi pui cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Îi laşi din nou la dospit, la cald, o oră.
Preîncălzeşti cuptorul şi coci cozonacii aproximativ 50 de minute, la 160 °C. Îi laşi la răcorit şi decorezi după imaginaţie.
Amandine
Pentru blat:
9 ouă
135 ml apă minerală
300 g zahăr
390 g făină
1 plic praf de copt
50 g cacao
Pentru cremă:
750 ml lapte
5 gălbenuşuri
50 g amidon
50 g făină
125 g zahăr tos
70 g cacao
220 g unt
40 g zahăr pudră
1 esenţă rom
Pentru sirop:
400 ml apă
200 g zahăr
2 plicuri cappuccino, opţional
Pentru glazură:
150 ml frişcă lichidă
200 g ciocolată neagră
Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu zahărul. Încorporezi gălbenuşurile unul câte unul, apa mineral, apoi adaugi făina amestecată cu cacaua şi cu praful de copt. Omogenizezi şi pui compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, tapetată. Dai tava la cuptor, încălzit în prealabil, la 175 °C, 30-35 de minute.
Laşi blatul să se răcească complet, înainte să-l tai, transversal, în trei felii egale.
Pentru cremă, combini făina cu zahărul tos, amidonul şi cacaua, apoi adaugi gălbenuşurile şi omogenizezi.
Încălzeşti laptele şi, când aproape începe să clocotească, îl dai deoparte şi iei 100 de ml, pe care îl amesteci energic cu făina.
Pui compoziţia obţinută în laptele fierbinte, adaugi esenţa de rom, aşezi din nou pe foc mic şi amesteci încontinuu până se îngroaşă crema. O dai deoparte şi o laşi la răcit.
Mixezi spumă untul combinat cu zahărul pudră, apoi încorporezi treptat crema şi baţi până obţii o compoziţie omogenă.
Pentru sirop, pui toate ingredientele într-o cratiţă, amesteci şi le laşi să fiarbă 5 minute, apoi dai deoparte şi laşi la răcorit. Însiropezi prima foaie de blat. Întinzi peste ea jumătate din cantitatea de cremă şi repeţi astfel cu restul ingredientelor, deasupra fiind o foaie de blat însiropată. Dai prăjitura la rece peste noapte.
Pentru glazură, rupi ciocolata bucăţi şi o combini cu frişca lichidă. Le aşezi pe foc mic şi amesteci până se omogenizează.
Laşi la răcorit, apoi torni glazura peste amandină şi o decorezi după imaginaţie.
Cremşnit
Ingrediente
2 foi de cremşnit
3 gălbenuşuri
1 l lapte
250 g zahăr
125 g amidon
1 păstaie vanilie
2 linguri unt
250 g frişcă bătută
zahăr pudră, pentru decor
Pui 500 ml de lapte pe foc. Separat, freci gălbenuşurile cu zahărul şi cu seminţele de vanilie. În alt vas, amesteci laptele rămas cu amidonul până se omogenizează, fără să aibă cocoloaşe. Când laptele de pe foc începe să clocotească, adaugi laptele cu amidonul, apoi gălbenuşurile şi omogenizezi. Amesteci până se îngroaşă crema. Dai deoparte, încorporezi untul şi laşi crema la răcorit.
Pui într-o tavă dreptunghiulară, cu pereţii înalţi, prima foaie de cremşnit, apoi întinzi crema de vanilie, o nivelezi şi pui peste ea frişca bătută. Aşezi a doua foaie de cremşnit şi pudrezi cu zahăr. Dai prăjitura la rece câteva ore sau chiar până a doua zi.
FOTO Shutterstock