Coroniţă pascală

coronita pascala jpeg

O pască altfel sau un desert deosebit, viu colorat şi apetisant.

Ingrediente (1 tavă)

Pentru aluat 700 g făină 300 ml lapte 200 g zahăr 2 ouă 3 gălbenuşuri 40 g drojdie 150 ml ulei coajă rasă de lămâie şi de portocală 2 linguri rom 1 pacheţel zahăr vanilat

200 g nucă măcinată

1 lingură cacao

100 g stafide

200 g zahăr

2 albuşuri

1 ou pentru uns coroniţa

Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron mare, se pune ­drojdia înmuiată în puţin lapte, se adaugă, treptat, laptele ­călduţ, zahărul, coaja rasă de citrice şi se frământă uşor. Se adaugă pe rând ouăle, gălbenuşurile, ­romul, zahărul vanilat şi uleiul, la temperatura camerei. Se frământă bine până se desprinde alua­tul de pereţii castronului şi se lasă să ­crească o oră, la loc cald.

Între timp, se pregăteşte umplutura. Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă nuca măcinată, stafidele, zahărul şi cacaua. Se întinde aluatul într-o foaie dreptun­ghiulară, se toarnă umplutura pe suprafaţa ei şi se rulează. Se unesc cele ­două capete ale sulului şi se aşază ­într-o tavă rotundă cu gaură pe mijloc, tapetată cu folie specială de copt. Se crestează oblic latura exterioară a coroniţei cu un cuţit bine ascuţit şi se lasă apoi să crească în tavă 30 de minute. Se unge cu ou deasupra şi se coace aproximativ o oră, la temperatură potrivită.

Se împodobeşte coroniţa cu ouă colorate, iepuraşi de turtă dulce, bomboane de ciocolată şi poate fi simbolul festinului pascal.

foto: stockfood