Coroniţă pascală
O pască altfel sau un desert deosebit, viu colorat şi apetisant.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat 700 g făină 300 ml lapte 200 g zahăr 2 ouă 3 gălbenuşuri 40 g drojdie 150 ml ulei coajă rasă de lămâie şi de portocală 2 linguri rom 1 pacheţel zahăr vanilat
200 g nucă măcinată
1 lingură cacao
100 g stafide
200 g zahăr
2 albuşuri
1 ou pentru uns coroniţa
Mod de preparare
Se cerne făina într-un castron mare, se pune drojdia înmuiată în puţin lapte, se adaugă, treptat, laptele călduţ, zahărul, coaja rasă de citrice şi se frământă uşor. Se adaugă pe rând ouăle, gălbenuşurile, romul, zahărul vanilat şi uleiul, la temperatura camerei. Se frământă bine până se desprinde aluatul de pereţii castronului şi se lasă să crească o oră, la loc cald.
Între timp, se pregăteşte umplutura. Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă nuca măcinată, stafidele, zahărul şi cacaua. Se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, se toarnă umplutura pe suprafaţa ei şi se rulează. Se unesc cele două capete ale sulului şi se aşază într-o tavă rotundă cu gaură pe mijloc, tapetată cu folie specială de copt. Se crestează oblic latura exterioară a coroniţei cu un cuţit bine ascuţit şi se lasă apoi să crească în tavă 30 de minute. Se unge cu ou deasupra şi se coace aproximativ o oră, la temperatură potrivită.
Se împodobeşte coroniţa cu ouă colorate, iepuraşi de turtă dulce, bomboane de ciocolată şi poate fi simbolul festinului pascal.
foto: stockfood