Pască cu brânză, reţeta tradiţională moldovenească

pască jpeg

Pe lângă cozonac, pasca este al doilea desert tradiţional de Paşti, poate chiar mai iubit datorită brânzei de vaci.

De ce ai nevoie ca să faci pască:

Pentru aluat:

500 g făină

120 g zahăr

250 ml lapte + 2-3 linguri în plus dacă este necesar

50 g unt

50 ml ulei vegetal

2 gălbenuşuri de ou

coaja de la 1 lămâie

7 g drojdie uscată

1 pliculeţ zahăr vanilat

1 praf de sare

Pentru the umplutură:

400 g brânză de vaci

2 ouă

3 linguri de zahăr sau mai mult, după gust

100 g stafide

3 linguri griş

câteva picături esenţă de vanilie

1 pliculeţ zahăr vanilat

coaja de la 1 lămâie

1 ou mic pentru uns

puţin zahăr pentru presărat pe deasupra

Cum prepari pasca de Paşti:

Pui 1 pliculeţ de zahăr vanilat în lapte şi îl pui la fiert. Laşi să se răcească până devine călduţ. Pui drojdia într-un bol, adaugi 2 linguri de făină şi 1 lingură de zahăr şi 3-4 linguri de lapte călduţ, cât să poţi face o pastă. Acoperi cu un prosop de bucătărie şi laşi să creacă 10-15 minute sau până când şi-a dublat dimensiunea, într-un loc cald. Între timp, cerni făina. Pui restul de zahăr în restul de lapte călduţ şi amesteci până se dizolvă. Topeşti untul, adaugi şi uleiul şi amesteci. Laşi să se răcească.

Torni pasta de făină cu drojdie peste făină, adaugi gălbenuşurile de ouă, câteva picături esenţă de vanilie şi coaja de la 1 lămâie. Amesteci rapid şi apoi începi să adaugi lapte puţin câte puţin pentru a forma aluatul. Amesteci câteva minute şi mai adaugi puţin lapte dacă e necesar pentru a obţine o cocă mai moale. Adaugi sarea şi puţin câte puţin amestecul de unt si ulei topit şi răcit. Frămânţi aluatul circa 15 minute. Coca va fi moale şi lipicioasă. O transferi într-un castron şi îi dai o formă rotundă cu mâinile. Acoperi cu un prospo de bucătărie şi o laşi să crească circa 1 oră sau până şi-a dublat dimensiunea.

Pentru a face umplutura, amesteci la un loc brânza de vaci, ouăle, grişul, stafidele, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Guşti şi  mai adaugi zahăr dacă crezi că e nevoie. Preîncălzeşti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungi cu unt fundul şi pereţii unui vas rotund şi acoperi cu hârtie de copt. Îţi ungi puţin mâinile şi scoţi aluatul din castron. Îl împarţi în două. Din jumătate faci un cârnat gros şi îl tai în 3. Întinzi fiecare dintre aceste bucăţi de aluat formând suluri subţiri de circa 40 cm lungime şi le împleteşti într-o cunună.

Iei cealaltă parte de aluat şi o pui pe fundul vasului pe care îl vei da la cuptor. Presezi pentru a acoperi complet fundul. Cu o furculiţă înţepi peste tot pentru a te asigura că aluatul nu va creşte prea mult în cuptor. Iei cununa împletită şi o pui în vas pentru a forma o margine frumoasă. Torni umplutura în interior.

Cu pensula ungi partea superioară a cununii împletite cu oul bătut şi presari puţin zahăr. Dai la cuptor pentru 40 - 50 minute până când a crescut şi s-a rumenit frumos.

Sursa: https://whereismyspoon.co

https://whereismyspoon.co