Cozonac tradițional cu nucă și cacao: desertul sacru al românilor

Cozonacul – o prăjitură din aluat dospit și dulce – nu este de origine românească și îl întâlnim în multe țări. Totuși, de mai bine de un secol, a intrat în cultura noastră gastronomică, a fost împământenit și adaptat pentru gusturile românilor și a devenit un desert sacru, nelipsit de la marile sărbători.

cozonac traditional nuci cacao shutterstock 2087683741 (1) jpg

Cozonac tradițional cu nuci și cacao FOTO Shutterstock

Iar cea mai iubită rețetă dintre toate este cea de cozonac cu umplutură de nuci și cacao.

Orice variantă ai prefera, cozonacul îţi va întregi masa de Paşte. Dacă alegi să-l prepari acasă, îți explicăm pas cu rețeta pentru un desert desăvârșit pe masa de Paște.

Ingrediente (pentru 2 cozonaci)

Pentru aluat:

700 g făină

300 ml lapte integral (3,5% grăsime)

4 gălbenușuri

30 g drojdie proaspătă

140 g zahăr

1 esenţă de vanilie

150 g unt

50 ml ulei

5 g sre fină

coaja rasă de la 1 portocală netratată

Pentru umplutură:

4 albușuri

200 g zahăr

50 g pudră de cacao

200 g nuci măcinate

1 esență rom

50 g stafide, opțional

1 ou, pentru uns

Citește și Cozonacul lui Scărlătescu. Desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Dizolvi drojdia prospătă în 100 ml de lapte călduţ, în care ai adăugat o lingură cu făină. Laşi 15-20 de minute într-un loc cald, să se activeze drojdia.

Separi albuşurile de gălbenuşuri și mixezi gălbenuşurile cu zahărul, coaja de portocală și sarea până își triplează volumul și se albesc. Adaugi maiaua, restul de lapte, esența de vanilie, untul topit și răcit, apoi amesteci ușor. Încorporezi făina rămasă şi începi să frămânţi. Când aluatul e omogen, torni uleiul și continui să frămânți până e încorporat. Transferi aluatul într-un vas curat, îl acoperi cu un prosop și îl ții la dospit aproximativ 2 ore.

Pentru umplutură, bați albușurile spumă, adăugând treptat zahărul. Încorporezi nucile măcinate, pudra de cacao, esența de rom și, dacă dorești, stafidele hidratate în prealabil în apă caldă.

Împarți aluatul în 4 bile și întinzi foi dreptunghiulare. Le ungi cu un strat de cremă și le rulezi. Împletești sulurile câte 2 și pui cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt.

Îi ții din nou la crescut 50-60 de minute, apoi îi ungi cu oul bătut și dai la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci aproximativ 50-55 de minute sau până trec testul scobitorii. Îi lași la răcorit înainte de a-i servi.