Cozonac însiropat, dospit la rece. Ce se întâmplă cu aluatul după ce stă 12 ore la frigider

Acest cozonac este de două ori special: o dată pentru că dospirea lentă, la frigider, îl face extraordinar de gustos, a doua oară pentru că însiroparea îi dă un plus de savoare, dar și o textură aparte. Dacă îl vrei face urmând pașii din rețetă, satisfacția va fi imensă!

cozonac insiropat shutterstock 1538993663 jpg

Cozonac însiropat FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru maia:

120 ml lapte

50 g drojdie proaspătă

50 g făină

Pentru aluat:

120 g zahăr tos

30 g zahăr vanilat

1 kg făină

3 ouă

5 gălbenușuri

7 g sare

coaja rasă de la 1 portocală netratată

300 ml lapte

180 g unt nesărat (82 % grăsime)

100 ml ulei

Pentru umplutură:

500 g nuci măcinate

350 g zahăr

5 albușuri

3 ouă

1 esență rom

1 praf de sare

Pentru sirop:

300 g zahăr alb

200 g zahăr brun

700 ml apă

100 ml coniac

Faci o maia din laptele călduț, drojdie proaspătă fărâmițată și făină, apoi o lași să se activeze 15 minute.

Mixezi gălbenușurile și ouăle cu zahărul tos și cel vanilat, esența de rom, coaja rasă de portocală și sarea, până ce compoziția devine aerată și își dublează volumul. Torni maiaua, laptele și omogenizezi, apoi adaugi făina și o încorporezi.

Adaugi untul moale, tăiat cubulețe, în trei tranșe, frământând după fiecare, iar la final torni în fir subțire uleiul și continui să frămânți până ce este încorporat. Pui aluatul într-un bol încăpător, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit la frigider peste noapte (10-12 ore).

Citește și Cozonacul lui Scărlătescu. Desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Precesul de dospire la rece va avea ca rezultat final un aluat mul mai gustos și calitativ. Când aluatul atinge în frigider temperatura de 4 °C, drojdia îşi termină activitatea şi începe un nou proces, numit maturare. Urmarea: aluatul este mult mai uşor de digerat şi are un gust superior. A doua zi, scoți aluatul din bol și îl frămânți 30 de secunde, pentru a scoate aerul din el.

Pentru cremă, amesteci toate ingredientele. Împarți aluatul în 6 bile egale. Întinzi foi dreptunghiulare (40x25 cm) și ungi fiecare foaie cu 1/6 din cantitatea de umplutură. Le rulezi, apoi le secționezi ușor, pe lung, având grijă să lași câte un cm netăiat la capetele rulourilor.

Le împlești câte două și le pui în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Lași cozonacii din nou la dospit în tăvi, la temperatura camerei, o oră și preîncălzești cuptorul. Îi coci 45-50 de minute la 160 °C, până trec testul scobitorii.

Între timp, fierbi apa și cele două de tipuri de zahăr pentru sirop, iar după ce amestecul a clocotit 2-3 minute adaugi coniacul și stingi focul. Torni siropul într-o tavă cu pereții înalți. Scoți cozonacii din cuptor, îi lași 10 minute la răcorit, apoi îi însiropezi prin scufundare în siropul cald. Îi lași la scurs și îi pui din nou în tăvi. Îi servești a doua zi.