Panettone clasic cu fructe confiate: rețeta italiană pas cu pas

Deliciosul panettone este, de câțiva ani, foarte apreciat de români și își găsește locul pe masa de Paște alături de cozonacul tradiţional și de pască. Cu textură aerată, pufoasă, cu umplutură de fructe confiate, acest cozonac italian este, fără îndoială, un desert de sărbătoare.  

panettone shutterstock 615380693 jpg

Panettone clasic FOTO Shutterstock

Deși astăzi îl întâlnim în oferta magazinelor în diferite variante, cu umpluturi și creme diverse, în mod tradițional, panettone  conține doar stafide și fructe confiate (merișoare, coajă confiată de lămâie, portocală etc.).

Mulți preferă să-l cumpere, deoarece nu e ușor de făcut, dar, dacă eşti pasionat de gătit şi vrei să le faci celor dragi o surpriză, merită toată munca.

Iată cum se prepară panettone clasic cu fructe confiate.

Ingrediente

680 g făină

90 ml apă

10 g drojdie proaspătă

180 g zahăr tos

3 gălbenușuri

5 ouă mari

150 g unt

7 g sare

coaja rasă de la 1 lămâie și o portocală

1 esență de rom

1 esență de vanilie

Pentru umplutură:

100 g stafide

50 g coajă confiată de portocală

50 g coajă confiată de lămâie sau lime

50 g merișoare uscate

Hidratezi stafidele în apă rece 2-3 ore. Pentru maia, freci într-un bol mic 5 g de drojdie cu o linguriță de zahăr și una de făină, acoperi cu folie de platic și lași la dospit o oră.

Combini maiaua obținută cu un gălbenuș, o linguriță de zahăr, restul de drojdie, 30 ml de apă, omogenizezi și lași a doua maia la dospit încă o oră.

Mixezi gălbenușurile cu ouăle întregi, zahărul, sarea, coaja rasă de lămâie și de portocală și esențele, 2-3 minute. Adaugi a doua maia, ruptă în bucățele, restul de apă și continui să mixezi până ce e încorporată. Pui făina, frămânți, apoi încorporezi treptat untul tăiat cubulețe.

După ce ai frământat 10-15 minute, manual sau într-un robot, adaugi stafidele bine scurse și restul fructelor confiate. Omogenizezi aluatul, acoperi cu folie și lași la dospit la temperatura camerei peste noapte.

Împarți aluatul în 2 bucăți egale, le dai forma de bilă și le așezi în tăvi rotunde, cu pereți înalți sau în forme de copt pentru panettone. Lași din nou la dospit o oră. Crestezi aluatul la suprafață, apoi îl dai la cuptorul preîncălzit, la 160 °C, 50 de minute sau până trece testul scobitorii. Îi lași la răcorit, apoi îl scoți din forme și îi decorezi cu zahăr pudră.

Citește și Cozonacul lui Scărlătescu. Desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște