Ciorbă rădăuțeană
Ai mai gătit-o până acum? A venit momentul să prepari o gustoasă ciorbă rădăuţeană. Şi garantăm: te vei „îndrăgosti“ imediat de gustul şi aroma sa.

Ingrediente
1 piept mare de pui cu os
1 rădăcină de pătrunjel
1 ceapă
2 morcovi
½ țelină mică
1 păstârnac
4-5 căței de usturoi
3 gălbenușuri
2-3 linguri oțet
250 ml smântână pentru gătit, grasă
sare
pătrunjel verde (opțional, pentru servit)
Mod de preparare
Pui pieptul de pui la fiert în apă cu puțină sare, într-o oală încăpătoare. Când începe să dea în clocot, iei spuma cât să rămână ciorba limpede.
Cureți legumele și le tai bucăți mari, doar ceapa o lași întreagă. Le adaugi în oală și lași totul să fiarbă 45-50 de minute, până carnea e bine fiartă.
Scoți carnea și legumele. Lași carnea să se răcorească puțin, o dezosezi, apoi o tai fâșii sau cubulețe. Legumele le dai deoparte. Strecori zeama, o pui înapoi pe foc și adaugi carnea tăiată.
Zdrobești usturoiul și îl pui într-un tifon sau o strecurătoare mică. Îl scufunzi în oală câteva minute, doar cât să lase aromă, apoi îl scoți.
Într-un bol, bați gălbenușurile cu smântâna. Apoi, cu un polonic, iei puțină zeamă fierbinte și o adaugi, treptat, peste smântână, amestecând continuu, ca să nu se taie când o pui în oală.
Torni încet compoziția de smântână și ouă peste ciorbă, amestecând mereu. Lași focul mic, asezonezi cu sare, piper și oțet, după gust. Mai lași 5 minute pe foc mic, să se combine toate aromele. Servești cu pătrunjel verde tocat, deasupra, alături de ardei iute și o felie de pâine caldă. Poți pune și o lingură de smântână direct în farfurie.