Ciorbă rădăuțeană

Ai mai gătit-o până acum? A venit momentul să prepari o gustoasă ciorbă rădăuţeană. Şi garantăm: te vei „îndrăgosti“ imediat de gustul şi aroma sa.

ciorba radauteana jpg

Ingrediente

1 piept mare de pui cu os

1 rădăcină de pătrunjel

1 ceapă

2 morcovi

½ țelină mică

1 păstârnac

4-5 căței de usturoi

3 gălbenușuri

2-3 linguri oțet

250 ml smântână pentru gătit, grasă

sare

pătrunjel verde (opțional, pentru servit)

Mod de preparare

Pui pieptul de pui la fiert în apă cu puțină sare, într-o oală încăpătoare. Când începe să dea în clocot, iei spuma cât să rămână ciorba limpede.

Cureți legumele și le tai bucăți mari, doar ceapa o lași întreagă. Le adaugi în oală și lași totul să fiarbă 45-50 de minute, până carnea e bine fiartă.

Scoți carnea și legumele. Lași carnea să se răcorească puțin, o dezosezi, apoi o tai fâșii sau cubulețe. Legumele le dai deoparte. Strecori zeama, o pui înapoi pe foc și adaugi carnea tăiată.

Zdrobești usturoiul și îl pui într-un tifon sau o strecurătoare mică. Îl scufunzi în oală câteva minute, doar cât să lase aromă, apoi îl scoți.

Într-un bol, bați gălbenușurile cu smântâna. Apoi, cu un polonic, iei puțină zeamă fierbinte și o adaugi, treptat, peste smântână, amestecând continuu, ca să nu se taie când o pui în oală.

Torni încet compoziția de smântână și ouă peste ciorbă, amestecând mereu. Lași focul mic, asezonezi cu sare, piper și oțet, după gust. Mai lași 5 minute pe foc mic, să se combine toate aromele. Servești cu pătrunjel verde tocat, deasupra, alături de ardei iute și o felie de pâine caldă. Poți pune și o lingură de smântână direct în farfurie.