Pască cu aluat de cozonac și umplutură cremoasă cu stafide

Pasca este punctul central al mesei de Paște, după cum îi spune și numele. De Înviere, credincioșii duc la biserică diferite mâncăruri ritualice, pentru fi sfințite: ouă roșii, pască, pâine.

pasca aluat cozonac shutterstock 1697694493 jpg

Pască cu aluat de cozonav FOTO Shutterstock

„Sosind acasă, atât cei ce au fost la Înviere, cât și ceilalți, se pun cu toții la masă și gustă mai întâi din pască, din ouă și celelalte mâncăruri sfințite, apoi încep a mânca și din celelalte bucate, până ce se satură“, scria Ion Ghinoiu în volumul „Obiceiuri populare de peste an“.

Această variantă, cu un aluat bogat de cozonac și cu multă umplutură cremoasă, va fi o adevărată senzație de Sărbători.

Ingrediente

Pentru aluat:

25 g drojdie proaspătă

500 g făină

4 gălbenușuri

80 g zahăr

coaja rasă de la 1 lămâie bio

¼ linguriță sare

200 ml lapte

100 g unt

Pentru umplutură:

1 kg brânză dulce de vaci

150 g stafide

250 g zahăr

200 g smântână fermentată (25% grăsime)

5 ouă

1 esență vanilie

coaja rasă de la 1 portocală bio

zahăr pudră, pentru decor

Pentru aluat, amesteci drojdia proaspătă cu o lingură de făină și cu 50 ml de lapte, apoi o lași 15 minute într-un loc cald. Mixezi gălbenușurile cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie, până își triplează volumul.

Adaugi laptele călduț și maiaua, omogenizezi, apoi încorporezi făina. Dacă aluatul ți se pare prea tare, mai adaugi puțin lapte. Începi să frămânți, adăugând untul moale, în două tranșe. Când aluatul e elastic și nu se mai lipește de mâini, îl pui într-un bol curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până își dublează volumul.

Pentru umplutură, hidratezi stafidele în apă 30 de minute, apoi le scurgi. Mixezi brânza de vaci cu smântâna și cu zahărul, apoi adaugi ouăle, unul câte unul. Pui esența de vanilie, coaja rasă de portocală și stafidele și le încorporezi cu o spatulă.

Tapetezi cu hârtie de copt două tăvi rotunde, cu diametrul de 20-22 cm. Împarți aluatul în patru bile egale. Întinzi două foi de dimensiunea tăvilor și le așezi la bază.

Împarți fiecare bilă rămasă în 3 bucăți egale, le rulezi până devin subțiri, apoi le împletești și le așezi circular, pe marginea tăvilor. Înțepi din loc în loc foaia de aluat de la bază, apoi torni în fiecare tavă jumătate din cantitatea de umplutură. Lași din nou la dospit, 15-20 de minute și preîncălzești cuptorul la 180 °C.

Dai tăvile la cuptor, 10 minute la 180 °C și 30-35 de minute la 160 °C. Când sunt gata, le scoți, le lași la răcorit și le decorezi cu zahăr pudră.