3 rețete de drob fără miel: de curcan, de vită, de legume
Drobul este acel preparat savuros făcut din organe de miel și multe, multe verdețuri. Totuși, unora nu le place aroma specifică și adaugă diverse ingrediente în drob pentru a o estompa.
În loc să faci asta, prepară un drob diferit din carne de vită, curcan sau chiar o variantă vegetariană consistentă și delicioasă.
Drob de vită cu ouă fierte
Drob de vită FOTOGRAFII Shutterstock
Ingrediente
800 grame carne de vită, tocată
6 ouă
100 g pâine
100 ml lapte
5 căței de usturoi
1 lingură pesmet
sare
piper
Înmoi pâinea în lapte rece, 10 minute, apoi o storci bine. Într-un bol, pui carnea, pâinea, usturoiul zdrobit, 3 ouă crude, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi. Dai deoparte.
Ungi cu puțin ulei și tapetezi cu pesmet o tavă pentru cozonac. Pui jumătate din cantitatea de carne și nivelezi.
Fierbi tari ouăle rămase. Le cureți coaja și le aranjezi peste stratul de carne. Presari peste ele sare și piper. Preîncălzești cuptorul la 180 °C.
Pui în formă carnea rămasă, nivelezi și dai friptura la cuptor. Coci preparatul aproximativ 50 de minute, până ce se rumenește frumos. Servești friptura cu o salată de sezon și o decorezi după imaginație.
Drob vegetarian din legume
Ingrediente
1 conservă linte (400 g)
1 conservă ciuperci (400 g)
1 morcov
½ păstârnac
¼ ţelină
1 ceapă mare
2 căţei de usturoi
2 linguri făină
sare, după gust
piper, după gust
1 linguriţă chimion
1 linguriţă cimbru
2 ouă
2 linguri ulei de măsline
Într-o tigaie, încingi uleiul şi pui ceapa tocată mărunt şi usturoiul zdrobit. După ce căleşti la foc mic timp de câteva minute, le dai deoparte.
Într-o oală, pui morcovul, păstârnacul şi ţelina spălate şi curăţate, le acoperi cu apă şi le laşi să fiarbă la foc mediu, apoi le scoţi cu o paletă.
Într-un blender, pui legumele fierte şi răcite, amestecul din tigaie, lintea şi ciupercile din conservă, bine scurse, făina, ouăle bătute şi asezonezi cu chimionul, cimbrul, sarea şi piperul după gust. Mixexi până obţii o compoziţie consistentă.
Torni compoziţia într-o tavă pentru cozonac, cu hârtie de copt. Laşi la cuptor 30-35 de minute, până se rumeneşte. Îl laşi la răcit, apoi îl dai la frigider peste noapte. Laşi drobul la temperatura camerei 1 oră înainte de servire şi îl decorezi după dorință.
Drob de curcan în foitaj
Ingrediente
1 foaie aluat foitaj
400 g pulpă dezosată de curcan
200 g ficăţei de curcan
1 ceapă albă
1 legătură usturoi verde
1 legătură pătrunjel
2 ouă
3 linguri ulei
50 ml lapte
sare, după gust
piper, după gust
½ linguriţă nucşoară măcinată
Decongelezi foitajul. Speli carnea de curcan, o tai cuburi şi o pui la fiert, îndepărtând spuma atunci când se formează. O fierbi aproximativ o oră, o scurgi şi o dai deoparte.
Cureţi ceapa albă, o mărunţeşti şi o pui la călit în ulei, 4-5 minute, apoi adaugi ficăţeii şi presari puţină sare. Laşi totul să se rumenească 10 minute, amestecând din când în când, apoi stingi focul şi laşi la răcorit.
Dai prin maşina de tocat carnea fiartă şi amestecul de ceapă cu ficăţei. Transferi într-un bol mare, adaugi usturoiul verde tocat, pătrunjelul tocat, ouăle bătute, laptele, nucşoara şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Omogenizezi compoziţia, apoi o dai la rece 15 minute.
Așezi un strat de umplutură pe foaia de aluat, apoi rulezi şi sigilezi bine capetele. Pui drobul într-o tavă cu hârtie de copt, în cuptorul încălzit în prealabil şi îl coci 30-40 de minute, la 170 ºC.