3 rețete de drob fără miel: de curcan, de vită, de legume

Drobul este acel preparat savuros făcut din organe de miel și multe, multe verdețuri. Totuși, unora nu le place aroma specifică și adaugă diverse ingrediente în drob pentru a o estompa.

În loc să faci asta, prepară un drob diferit din carne de vită, curcan sau chiar o variantă vegetariană consistentă și delicioasă.

Drob de vită cu ouă fierte

drob de vită shutterstock 247121884 jpg

Drob de vită FOTOGRAFII Shutterstock

Ingrediente

800 grame carne de vită, tocată

6 ouă

100 g pâine

100 ml lapte

5 căței de usturoi

1 lingură pesmet

sare

piper

Înmoi pâinea în lapte rece, 10 minute, apoi o storci bine. Într-un bol, pui carnea, pâinea, usturoiul zdrobit, 3 ouă crude, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi. Dai deoparte.

Ungi cu puțin ulei și tapetezi cu pesmet o tavă pentru cozonac. Pui jumătate din cantitatea de carne și nivelezi.

Fierbi tari ouăle rămase. Le cureți coaja și le aranjezi peste stratul de carne. Presari peste ele sare și piper. Preîncălzești cuptorul la 180 °C.

Pui în formă carnea rămasă, nivelezi și dai friptura la cuptor. Coci preparatul aproximativ 50 de  minute, până ce se rumenește frumos. Servești friptura cu o salată de sezon și o decorezi după imaginație.

Drob vegetarian din legume

Ingrediente

1 conservă linte (400 g)

1 conservă ciuperci  (400 g)

1 morcov

½ păstârnac

¼ ţelină

1 ceapă mare

2 căţei de usturoi

2 linguri făină

sare, după gust

piper, după gust

1 linguriţă chimion

1 linguriţă cimbru

2 ouă

2 linguri ulei de măsline

Într-o tigaie, încingi uleiul şi pui ceapa tocată mărunt şi usturoiul zdrobit. După ce căleşti la foc mic timp de câteva minute, le dai deoparte.

Într-o oală, pui morcovul, păstârnacul şi ţelina spălate şi curăţate, le acoperi cu apă şi le laşi să fiarbă la foc mediu, apoi le scoţi cu o paletă. 

Într-un blender, pui legumele fierte şi răcite, amestecul din tigaie, lintea şi ciupercile din conservă, bine scurse, făina, ouăle bătute şi asezonezi cu chimionul, cimbrul, sarea şi piperul după gust. Mixexi până obţii o compoziţie consistentă.

Torni compoziţia într-o tavă pentru cozonac, cu hârtie de copt. Laşi la cuptor 30-35 de minute, până se rumeneşte. Îl laşi la răcit, apoi îl dai la frigider peste noapte. Laşi drobul la temperatura camerei 1 oră înainte de servire şi îl decorezi după dorință.

Drob de curcan în foitaj

Ingrediente

1 foaie aluat foitaj

400 g pulpă dezosată de curcan

200 g  ficăţei  de  curcan

1  ceapă   albă

1  legătură   usturoi   verde

1  legătură   pătrunjel

2 ouă

3 linguri ulei

50 ml lapte

sare, după gust

piper,  după  gust

½ linguriţă nucşoară măcinată

Decongelezi foitajul. Speli carnea de curcan, o tai cuburi şi o pui la fiert, îndepărtând spuma atunci când se formează. O fierbi aproximativ o oră, o scurgi şi o dai deoparte.

Cureţi ceapa albă, o mărunţeşti şi o pui la călit în ulei, 4-5 minute, apoi adaugi ficăţeii şi presari puţină sare. Laşi totul să se rumenească 10 minute, amestecând din când în când, apoi stingi focul şi laşi la răcorit.

Dai prin maşina de tocat carnea fiartă şi amestecul de ceapă cu ficăţei. Transferi într-un bol mare, adaugi usturoiul verde tocat, pătrunjelul tocat, ouăle bătute, laptele, nucşoara şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Omogenizezi compoziţia, apoi o dai la rece 15 minute.

Așezi un strat de umplutură pe foaia de aluat, apoi rulezi şi sigilezi bine capetele. Pui drobul într-o tavă cu hârtie de copt, în cuptorul încălzit în prealabil şi îl coci 30-40 de minute, la 170 ºC.