3 mâncăruri cu miel din gastronomia internațională. Mielul în stil grecesc e un deliciu!

Friptura clasică de miel e delicioasă, dar o mâncăm în fiecare an, de Paște. Însă carnea de miel poate fi gătită în numeroase feluri, iar preparatele din gastronomia internațională sunt apetisante.

Dacă îți plac condimentele, aromele exotice și combinațiile inedite, pregătește ceva diferit anul acesta. Iată 3 rețete savuroase!

miel friptura shutterstock 161304008 jpg

Miel în stil grecesc, cu brânză feta FOTOGRAFII Shutterstock

Miel la cuptor cu brânză feta

Ingrediente

4 bucăți rasol de miel, cu os

300 ml suc de roșii

200 g brânză feta

3-4 cartofi

3 linguri ulei de măsline

1 legătură usturoi verde

1 linguriță oregano uscat

sare

piper

Speli bucățile de rasol, le ștergi cu prosoape de hârtie, apoi le condimentezi cu sare și piper, după gust. Încingi uleiul într-o tigaie antiaderentă și le prăjești la foc mediu, pe toate părțile, până prind o crustă rumenă. Le transferi într-o tavă cu pereți înalți. Adaugi cartofii tăiați sferturi.

Într-un bol, torni sucul de roșii, adaugi usturoiul verde tăiat mărunt, oregano, sare și piper, după gust, apoi amesteci. Torni lichidul în tavă, acoperi tava cu folie de aluminiu și dai la cuptor, la 190 °C, o oră și jumătate. Înlături folia, reduci temperatura la 170 °C, pui brânza feta tăiată cuburi și mai ții 30 de minute, până când scade sosul și se rumenește friptura.

Kebab de miel

Ingrediente

1 kg carne macră de miel

3 linguri ulei de măsline

1 linguriță piper negru măcinat

1 linguriță coriandru pudră

½ linguriță fulgi de ardei iute

1 lingură oțet alb

1 linguriță usturoi granulat

sare

½ legătură pătrunjel

Speli carnea de miel, o ștergi cu servețele de hârtie, o tai cuburi și o pui într-un bol. Faci o marinadă din ulei, oțet, pătrunjel tocat și restul condimentelor și o asezonezi cu sare, după gust. Torni marinada peste carne, amesteci bine și dai la frigider peste noapte.

Înfigi cuburile de carne pe țepușe metalice sau pe bețe de frăgărui și le rumenești la grătar sau într-o tigaie grill, pe toate părțile. Le servești cu sos de iaurt și cu salata preferată.

Citește și Miel sau ied: care carne e mai sănătoasă? Cum se prepară fiecare

Curry cu miel

Ingrediente

1 kg carne de miel (ceafă, pulpă)

200 g iaurt gras

1 ceapă

3-4 căţei de usturoi 

2 linguri bulion de roşii

2 linguri ulei  

1 linguriţă ghimbir ras

1 linguriţă turmeric pudră

1 linguriţă chimion pudră 

1 linguriţă boia iute

1 ardei iute

1 linguriţă pudră de curry

sare, după gust

piper, după gust 

Speli carnea de miel, o tai cuburi și o pui într-un bol. Torni iaurtul, adaugi chimionul, turmericul, boiaua, pudra de curry, sare și piper, după gust și omogenizezi. Lași la marinat în frigider câteva ore.

Într-o cratiţă, încingi uleiul şi sotezi ceapa tocată, ghimbirul, usturoiul zdrobit şi ardeiul iute feliat. Adaugi carnea şi mai laşi la foc potrivit 5-6 minute. Pui bulioul, torni 500 ml de apă şi laşi să fiarbă la foc potrivit, sub capac. Serveşti preparatul cald, cu o garnitură de orez.