3 garnituri pentru masa de Paște. Ce să pui lângă friptura de miel

În mod tradițional, la Paște, alături de friptură, românii mănâncă fie cartofi cu rozmarin la cuptor, fie salată verde. Însă carnea de miel este delicioasă și în alte combinații.

Avem trei propuneri de garnituri deosebite pe care să le servești de Sărbători.

cartofi gratinati shutterstock 1676710012 jpg

Cartofi gratinați FOTOGRAFII Shutterstock

Cartofi gratinați

Ingrediente

5-6 cartofi medii

200 g brânză Cheddar (Gouda, cașcaval etc.)

2 linguri ulei vegetal

1 linguriță sare

1 linguriță piper alb

1 linguriță paprică

verdeață, pentru decor

ceapă verde, pentru decor

Speli și ștergi cartofii cu un șervet de hârtie, îi tai jumătăți și îi ungi cu ulei. Presari sare și piper, după gust și îi transferi într-o tavă de aragaz. Îi înțepi cu o furculiță sau cuțit din loc în loc și dai tava la cuptorul preîncălzit la 190 °C aproximativ 45 de minute sau până când s-au înmuiat.

Presari brânza Cheddar rasă și mai ții tava la cuptor câteva minute, până ce brânza s-a topit. Decorezi cartofii cu ceapă verde tocată și cu verdeața preferată. 

Orez cu legume

Ingrediente

300 g orez, după preferință

1 ceapă albă

1 ardei gras roșu

150 g mix de legume congelate (mazăre, morcov)

1 lingură unt 

1 linguriță ulei de susan

1 linguriță ghimbir ras

1 linguriță turmeric  

3 linguri sos de soia

sare

piper  

Fierbi orezul, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, stingi focul, acoperi cu un capac și dai deoparte.

Topești untul într-o tigaie antiaderentă și sotezi ceapa tocată, până devine translucidă. Adaugi ghimbirul ras, mixul de legume, ardeiul curățat și tăiat cubulețe și mai ții la foc mare 5-8 minute, amestecând ocazional, până ce legumele s-au înmuiat.

Transferi orezul, torni uleiul de susan, sosul de soia, turmericul, condimentezi cu piper și, dacă mai e cazul, cu sare (sosul de soia e sărat). Ții pe foc încă 1-2 minute și servești imediat, alături de friptură.

Citește și Miel cu spanac, rețeta lui Joseph Hadad pentru Paște

Spanac cu usturoi

Ingrediente

30 g unt

1 kg spanac proaspăt

1 legătură de usturoi verde

100 ml lapte

sare

piper

Cureți spanacul de codițe și de frunzele bătrâne și îl speli bine spanacul. Topeşti untul într-o cratiţă înaltă şi adaugi spanacul tocat. Pui capacul şi lași pe foc 1-2 minute.

Torni laptele și condimentezi cu sare şi piper, după gust, apoi lași să fiarbă până ce sosul se îngroașă și devine cremos. În ultimele două minute, adaugi usturoiul tăiat mărunt.