Cel mai bun tort cu ciocolată, caramel și cafea

9 aprilie 2022   Deserturi

Nu numai că acest tort este incredibil de bun, dar, odată ce l-ai terminat, vei avea un desert surprinzător și instagramabil. Singurul inconvenient este că trebuie să ai răbdare până îl vei gusta, deoarece etapele de preparare sunt importante și trebuie respectate.

Iată cum prepari cel mai bun tort cu ciocolată, caramel și cafea.

Tort cu ciocolată, caramel și cafea FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

200 g făină

20 g cacao

100 g zahăr

3 ouă

50 ml ulei

1 plic praf de copt

1 esență de rom

Pentru caramel:

150 g zahăr alb

50 g zahăr brun

100 g unt

Pentru crema de ciocolată:

100 g unt (82% grăsime)

150 g ciocolată cu lapte sau amăruie

150 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)

Pentru mousse-ul de cafea:

300 ml smântână lichidă pentru frișcă (35% grăsime)

60 ml apă

10 g gelatină

100 g ciocolată albă

100 ml cafea concentrată

Pentru glazură:

100 ml smântână lichidă (32% grăsime)

150 g zahăr tos

5 g gelatină 

30 ml apă

Pentru decor:

decorațiuni de ciocolată, bomboane, după preferință

Pentru blat, combini făina cu praful de copt și cacaua. Mixezi ouăle cu zahărul și cu esența de rom, până ce își triplează volumul. Torni uleiul în fir subțire, apoi încorporezi făina și omogenizezi. Torni compoziția într-o formă de tort cu inel detașabil și o ții la cuptor până când trece testul scobitorii. Scoți tortul din formă după ce s-a răcorit și-l lași la răcit complet, apoi îl tai în trei felii egale.

Pentru cremă, topești ciocolata împreună cu smântâna pentru frișcă, apoi o lași la răcorit și o dai la frigider o oră. Mixezi untul moale până își dublează volumul și devine spumos, torni ciocolata și continui să mixezi la viteză medie, 3-4 minute, până ce obții crema. Dai la rece 5 minute. Oprești din ea un sfert pentru a îmbrăca tortul.

Pentru caramel, topești împeună zahărul și zahărul brun. Când caramelul e lichid și auriu, pui untul tăiat cuburi și amesteci energic. Dai focul la mic și fierbi caramelul, amestecând constant, până ce amestecul e omogen, fin și lucios. Dai deoparte până e complet răcit.

Citește și Panna cotta cu caramel

Pentru mousse-ul de cafea, hidratezi gelatina în apă rece 10 minute. Dai în clocot cafeaua, adaugi ciocolata ruptă bucăți și amesteci până ce se topește. La final, încorporezi gelatina și lași la răcorit. Mixezi smântâna rece până când devine frișcă și o integrezi în compoziția de cafea, amestecând ușor.

Asamblezi tortul: așezi prima felie de blat în tava în care l-ai copt, apoi întinzi un strat de cremă de ciocolată, unul de mousse de cafea și un strat subțire de caramel. Continui cu un blat, cremă de ciocolată, mousse de cafea, caramel și închei cu o felie de blat. Dai tortul la rece peste noapte. A doua zi îl îmbraci în crema de ciocolată păstrată și îl dai din nou la frigider 30 de minute.

Pentru glazură, hidratezi gelatina în apă rece. Topești zahărul într-un vas, la foc mediu, iar când e auriu și caramelizat torni smântâna lichidă, amestecând energic. Ții pe foc până ce zahărul e dizolvat, apoi strecori amestecul și încorporezi gelatina hidratată. Lași la răcit și torni glazura peste tort. Decorezi cu fulgi de ciocolată, bomboane sau după preferință.

Mai multe