Colarezi cu lapte. Cum se face preparatul tradițional care se împarte de Moșii de vară

10 iunie 2022   Din țară

Sâmbătă, înainte de Rusalii, sunt Moșii de vară, o sărbătoare importantă a credincioșilor ortodocși. Tradiția spune că pomana care se dă pentru sufletele celor plecați dintre noi trebuie să fie pusă în vase de lut, noi.

Totodată, se împart cireșe, care se agață de toarta cănii date de pomană. În trecut, cireșele erau nelipsite din strachinile sau blidele date de pomană, așa că această sărbătoare se mai numește și Moșii de Cireșe. 

Ce sunt colarezii

Tradițiile diferă în funcție de zonă, dar în Sudul țării este dat de pomană un preparat pe bază de lapte, făină, zahăr și mirodenii, făcut de bunicile noastre și numit colarezi cu lapte. Colarezii sunt bucățele de aluat care se fierb în lapte sau în anumite mâncăruri (supe, sosuri etc.). Este un desert foarte simplu, dar extraordinar de gustos, așa că merită încercat.

Iată cum se prepară.

Ingrediente

1 l lapte integral (3,5% grăsime)

150 g zahăr

300 g făină

4-5 linguri apă rece

1 esenţă vanilie

1 praf de sare

cireșe, pentru decor

Cerni făina într-un bol încăpător. Torni apa rece și începi să amesteci repede, cu mâna, până ce obții bucățele mici de aluat. Le pui într-o sită și le cerni din nou, păstrând doar bucățile mai mari, nu și făina care trece prin sită. Le așezi pe un prosop curat și le lași la zvântat 30 de minute.

Într-o cratiță antiaderentă, pui la fiert laptele cu zahărul, sarea şi cu esenţa de vanilie. După ce dă în clocot, adaugi colarezii și fierbi la foc mic, amestecând ocazional. După 7-8 minute, când lichidul s-a îngroșat și colarezii s-au fiert, stingi focul.

Pui preparatul în castroane și îl lași la răcorit. Îl servești decorat cu cireșe sau cu scorțișoară pudră.

FOTO Shutterstock

Mai multe