Pilaf ca la Muntele Athos. Ce dietă au călugării din mănăstiri

Muntele Athos este unul dintre cele mai importante centre ale ortodoxismului și găzduiește o veche comunitate monahală, formată din aproximativ 2.000 de călugări.

pilaf muntele athos shutterstock 1999674224 jpg

Un preparat simplu și hrănitor: pilaf cu fasole și roșii FOTO Shutterstock

Modul lor de viață este aproape neschimbat față de cel al primilor călugări, veniți aici în secolul al IX-lea. Majoritatea călugărilor trăiesc într-una dintre cele 20 de mănăstiri, dar unii au ales să fie pustnici.

Viaţa la mănăstire presupune multe restricţii, inclusiv alimentare, iar hrana este gătită în două moduri: pentru zilele de post şi pentru zilele obişnuite (când între ingrediente se regăsesc şi laptele, brânza, ouăle, vinul, uleiul).

Alimentaţia lor mai cuprinde ierburi, fructe sălbatice sau uscate, miere sălbatică sau lapte de capră. Carnea este exclusă din hrana călugărilor (cu excepția celor cu probleme de sănătate, care au nevoie și de acest tip de proteină), dar se mănâncă peşte.

De aceea, proteinele de origine vegetală sunt des întâlnite în hrana monahilor, iar leguminoase precum fasolea uscată, mazărea și lintea sunt des consumate.

Iată o rețetă de pilaf ca la Muntele Athos, o mâncare simplă și sățioasă, care oferă energia necesară.

Ingrediente

250 g fasole boabe

250 orez

1 ceapă

1 morcov

½ rădăcină țelină

4 roșii bine coapte

1 ardei

1 ceașcă ulei de măsline

sare

Pui fasolea la înmuiat peste noapte. A doua zi, o speli și o fierbi în apă rece cu puțină sare, aproximativ o oră. Strecori fasolea, dar păstrezi apa.

Cureți și speli toate legumele, apoi le tai mărunt. Călești ceapa și ardeiul în uleiul încins, apoi adaugi restul legumelor și le mai sotezi câteva minute împreună. Pui orezul spălat și torni apa de la fasole, acoperi cratița și lași să fiarbă la foc mediu, amestecând ocazional, pentru ca orezul să nu se lipească de vas.

Când orezul e aproape fiert, adaugi fasolea și roșiile date prin răzătoare și mai condimentezi cu sare, dacă e cazul. Lași să fiarbă la foc mic până ce tot lichidul a fost absorbit de orez.