Paella cu pui și fructe de mare: rețeta originală spaniolă

Paella este un fel de mâncare asociat în special cu regiunea Valencia din Spania. Rețeta își ia numele de la vasul în care se gătește (paellera), o tigaie rotundă și adâncă, cu două mânere. Paella se consumă, în mod tradițional, din această tigaie. Culoarea aurie provine de la șofran, însă acest condiment se poate înlocui cu turmeric.

paella pui fructe de mare shutterstock 2001500150 jpg

Paella cu orez, pui, fructe de mare și mirodenii aromate FOTO Shutterstock

Există o diversitate de rețete și combinații, dar cea mai cunoscută include carne de pui și fructe de mare. Iată cum se prepară delicioasa paella.

Ingrediente

250 g orez cu bob scurt

75 g mazăre congelată

250 g creveți

300 g midii

300 g piept de pui dezosat, fără piele

800 ml supă de pui sau de legume

1 ceapă

2 căței de usturoi

3 roșii

1 ardei gras

1 linguriță boia dulce

1 linguriță boia iute

3 linguri ulei vegetal

zeama de la ½ lămâie 

½ linguriță șofran, opțional

sare

piper

verdeață, pentru decor

Pui la fiert supa de pui sau de legume și, dacă dorești, adaugi șofranul. Încingi uleiul într-un vas și prăjești puiul tăiat bucăți, la foc mediu, până ce devine auriu, apoi scoți carnea pe un prosop de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime.

În același vas, sotezi creveții 2 minute și îi dai deoparte. Dai focul la mic și călești ceapa tocată și usturoiul zdrobit, 4-5 minute, până ce s-au înmuiat. Adaugi feliile de ardei gras, roșiile tăiate cubulețe, boiaua dulce și cea iute, omogenizezi și mai ții pe foc încă 5 minute.

Încorporezi orezul, mazărea, puiul și presari sare și piper, după gust. Torni supa de pui sau de legume fierbinte și lași să fiarbă 10-15 minute, amestecând frecvent. Speli midiile foarte bine și le arunci pe cele care s-au deschis (acest lucru înseamnă că au murit și pot provoca toxiinfecții).

Citește și Risotto cu lămâie şi parmezan

Pui peste orez midiile spălate și mai ții pe foc mic încă 5 minute până ce cochiliile se deschid, fără să amesteci. Pe cele care nu se deschid în timpul fierberii, de asemenea le arunci (deoarece sunt moarte).

Aranjezi creveții, stropești cu zeama de lămâie, acoperi, stingi focul și lași 10-15 minute, să se întrepătrundă aromele. Servești preparatul cu felii de lămâie și îl decorezi cu verdeața preferată.