Cum înveți copiii să mânânce sănătos. Ce să nu pui niciodată în pachet, la școală

1 iulie 2022   Gătește sănătos

A început să facă meseria de bucătar din nevoie, iar pasiunea a venit pe parcurs. Pentru chef Ștefan Popescu, bucătăria este azi mai mult decât meserie și mai mult decât pasiune: înseamnă cunoștințe, implicare, responsabilitate. Mai ales când este vorba de copii, cărora le deschide apetitul și orizonturile pentru mâncarea sănătoasă, prin cursurile pe care le predă pentru cei mici.

De unde vine pasiunea ta pentru mâncare, gastronomie?

Spre deosebire de alți bucătari, pasiunea mea nu a venit din copilărie, nu prea stăteam să le ajut pe mama și bunica. Am intrat în acest domeniu relativ târziu, iar pasiunea pentru bucătărie s-a aprins când am lucrat în Anglia, unde mi s-a permis să ies din colțul meu și să am libertatea de a crea propriile rețete și meniuri. Am început să gătesc cu adevărat atunci când am început meseria de bucătar, până atunci, găteam doar ouă prăjite, cartofi prăjiți și macaroane cu brânză.

Cum ai decis să devii bucătar?

Am ajuns pe drumul acesta total întâmplător. Aveam nevoie de un serviciu și un prieten mi-a propus să mergem împreună la niște interviuri care aveau loc pentru deschiderea unui mare hotel. Deși nu aveam deloc experiență, cei de acolo m-au întrebat dacă aș vrea să fac bucătărie, precizând că se vor ocupa ei de training-ul meu. Aș fi acceptat orice post, aveam nevoie de un loc de muncă. Așa a început totul.

În ce proiecte ești implicat acum?

Mi-am dezvoltat propria companie în domeniul serviciilor culinare. Sunt consultant culinar în deschiderea hotelurilor și restaurantelor. De asemenea, am propria mea echipă, cu care fac evenimente. Sunt formator culinar în cadrul școlii de bucătari Horeca School din București. Ca proiect de suflet, m-am implicat ca trainer în educația culinară a celor mici, alături de Kids Chef Academy, singura academie culinară destinată copiilor, unde cei mici învață să gătească. Nu este un proiect destinat doar celor care își doresc să își formeze o carieră în domeniu, este un proiect destinat tuturor copiilor, pentru o dezvoltare sănătoasă și benefică pentru viitor.

Cum ai început să predai cursuri copiilor? Care sunt provocările?

Am început seria atelierelor pentru copii atunci când am devenit tată și am simțit din experiența de acasă cât de importantă este educația culinară pentru viitorul și sănătatea copiilor noștri, dar și cât de multe beneficii aduce o asemenea activitate în relația părinte-copil.

Ce știu copiii despre mâncarea sănătoasă când vin la cursuri? Cu ce cunoștințe pleacă?

De fiecare dată discutăm cu ei dspre importanța și rolul alimentației: ce, când, cum și mai ales cât mâncăm, ce înseamnă alimentație cu aport nutritiv, despre echilbru în alimentație dar și despre risipa alimentară.

Cum îi putem educa pe copii din punct de vedere culinar? Ce trebuie să facă părinții acasă?

Copiii pot fi ușor îndreptați în direcția corectă, prin implicarea acestora în prepararea mâncării, dar și prin puterea exemplului părintelui.

Cum schimbăm preferințele unui copil mofturos și încăpățânat? Cum îl facem să treacă de la pizza la broccoli?

Îl împrietenești cu legumele făcându-i cunoștință cu ele! Și cum poți face asta mai bine decât implicându-l în bucătărie? Dacă vrei să-l determini să consume mai multe legume, mergeți la piață împreună, să le aleagă singur, le tăiați împreună și faceți o rețeta cu acele ingrediente, purtând în tot acest timp conversații și serioase, și amuzante pe tema legumelor. Dacă vrei să consume un aliment sănătos, nu trebuie să te aștepți să îl consume simplu, că atare, acesta trebuie asociat cu alte alimente mai prietenoase. Am un exemplu de la cursuri: copiii au consumat legume multe pentru că le-am oferit în quesadilla. Poți face acest preparat atât de ușor și poți „ascunde“ în el toate acele ingrediente sănătoase pe care copilul le respinge de obicei. Trebuie să asociezi prietenos și subtil ingredientul-cheie pe care tu vrei să îl introduci în alimentație, cu alte ingredient pe care el îl adoră.

Află cum faci o gustare sănătoasă pentru copii: Acadele din mere

Ce înseamnă mâncare/alimentație sănătoasă pentru un copil?

Totul începe cu micul dejun și respectarea celor trei mese. Mesele trebuie diversificate, trebuie să conțină fructe, legume, carne, lactate, cereale.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac părinții și bunicii când este vorba despre alimentația copiilor?

Cea mai mare greșeală este aceea că nu le oferă micul dejun sau faptul că acesta constă în lapte cu cereale dulci.

Cum trebuie să arate pachetul de școală al unui copil?

Pachețelul pentru școală ar trebui să includă preparate făcute acasă, tip sendviș cu brânză sau carne, alături de salată sau legume, un iaurt de băut și un fruct. Masă de la școala a copilului nu trebuie să conțină mâncare „din pungă“: fără chipsuri, sticksuri, pufuleți, ciocolată etc.

FOTO Arhivă personală, Shutterstock

Mai multe